Salvini lengyel-olasz tengelyt hozna létre

Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek, a májusi európai parlamenti (EP) választások után új európai egyensúly megteremtésére törekednek majd - mondta Varsóban Matteo Salvini az MTI tudósítása szerint.
Domokos Erika, 2019. január 9. szerda, 16:47
Fotó: MTI/AP - Czarek Sokolowski

Az olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter meghívására érkezett Varsóba. Európában éveken át a francia-német tengely volt túlsúlyban, Varsó és Róma azonban "új európai egyensúly" megteremtésére törekszik. Az új európai tavasz során a valódi európai értékek reneszánsza jön, "kevesebb lesz a pénzügy, kevesebb a bürokrácia, több a munka és több a családügy, és mindenekelőtt több a biztonság - véli Salvini.

Az olasz politikus szerint a két ország közös tervet dolgoz ki, mely "friss vérrel, új erővel, új energiával" erősíti meg Európát. A lengyelek többször arról beszéltek, hogy Európának vissza kell térnie identitásához, a zsidó-keresztény gyökereihez. Ezt szerinte Brüsszelben "őrült módon elutasítják, és elutasítják a család értékét is". Az EP-választások után egy olyan európai közösség kezd majd formálódni, mely "más ütemben, más irányba vezet mindnyájunkat, mint a ma a bürokraták által irányított Európa".

Brudzinski szerint Salvinival egyetértettek abban, hogy Lengyelország és Olaszország semmiképpen sem készül az EU elhagyására. "Akik abban reménykednek, hogy szélsőséges, Európa-ellenes pozícióba szorítanak bennünket, csak annyit mondhatunk: ez lehetetlen vállalkozás."Mindkét ország az EU szerves része, az unió biztonságát és megreformálását óhajtják. "Olyan jellegű reformot akarunk, hogy az EU az állampolgárokhoz álljon közelebb, és kevésbé az elithez."

A sajtóértekezleten mindkét politikus kiemelte: megbeszélésük napirendjén szerepelt a migráció kérdésköre is. Brudzinski szerint gondoskodni kell Európa széles értelemben vett belső és külső biztonságáról. Mindkét ország az EU határországának számít, e téren hasonló problémáik, hasonló tapasztalataik vannak "a nyilvánvaló különbségek mellett". Lengyelország a migráció kezelésében a helyszíni humanitárius segítségnyújtást, valamint az EU külső határainak védelmét tartja a leghatékonyabb módszernek. Kiemelte az olasz-líbiai együttműködés szerepét az illegális bevándorlás feltartóztatásában.

Salvini bírálta az Európába érkezett migránsok áthelyezésére összpontosító brüsszeli politikát. Hangsúlyozta: soha nem egyezik be újabb migránsok befogadásába, szerinte fel kell gyorsítani a bevándorlók már folyamatban lévő visszatoloncolását Európából.

Salvini szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozott, ezt követően a PAP hírügynökségnek elmondta: több fontos, közös ügyet vitattak meg. Szeretné, ha létrejönne egy "lengyel-olasz tengely".

Délután az olasz politikus még Jaroslaw Kaczynskival, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével is találkozik. Salvini és Kaczynski találkozóját szerda délelőtt bírálta a fő lengyel ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO), amely szerint az egyeztetés célja "az EU szétverése". A PiS "kétségtelenül újabb egzotikus szövetséget épít" - jelentette ki a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő. Ebben a vonatkozásban a PiS szövetségesei közé sorolta többek között a brexitre készülő Egyesült Királyságot, a "Putyin-párti Orbán Viktort", valamint a francia Nemzeti Tömörülés élén álló Marine Le Pent.

A PO egy másik képviselője, Slawomir Nitras szerint a Salvini-Kaczynski-találkozó olyan, mintha a második világháború előtt a lengyel kormány "valamiféle titkos megállapodást kötött volna a Mussolini-kormánnyal" - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK