Sarkozy: csak európai cégek kapjanak közpénzt

Franciaország felfüggesztheti a schengeni övezetben való részvételét - mondta Nicolas Sarkozy választási beszédében.
MTI, 2012. március 11. vasárnap, 20:42
Fotó: Napi.hu

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás előtt a schengeni egyezmény felülvizsgálatát sürgette vasárnap Nicolas Sarkozy francia államfő a Párizs közeli Villepinte-ben tartott választási nagygyűlésén, jelezve, hogy amennyiben egy éven belül nem valósul meg egy "schengeni politikai kormányzat", Franciaország felfüggesztheti az övezetben való részvételét.

A több tízezer kormánypárti választó előtt elmondott egyórás beszédében a jobboldali jelölt amerikai mintára szabályozást is követelt annak érdekében, hogy az európai közbeszerzésekből ezentúl csak az Európában termelő kis- és középvállalatok részesülhessenek.

"Európa nem lehet fenyegetés, Európának a védelmet kell jelentenie" - fogalmazott a köztársasági elnök. - "Egész életemben hittem Európában, egész életemben Európára szavaztam, egész életemben Európát védtem. De ha a mai világban Európa nem vonja le magának a válság tanulságait, akkor a cselekvéshez való eszköz helyett a tehetetlenség tényezőjévé fog válni, s egy olyan Európa lesz belőle, amely elárulta az alapító atyák kezdeti álmát".

Ennek szellemében a schengeni egyezményt illetően Sarkozy úgy látja, hogy az már "nem képes a helyzet súlyosságára válaszolni", ezért felül kell vizsgálni. "Olyan strukturális reformot kell megvalósítani Schengennel, mint amilyet az euróval megcsináltunk ... nem hagyhatjuk a migrációs hullám kezelését kizárólag a technokraták és a bíróságok kezében" - mondta hatalmas tapsvihar közepette a jobboldali jelölt.

Ki kell zárni a nem teljesítő államokat

"Büntetni, felfüggeszteni és ki kell zárni egy nem teljesítő államot a schengeni szerződésből, ahogy az eurózónából is egy olyan országot, amely nem teljesíti a kötelezettségeit" - követelte Sarkozy.

A francia elnök "az illegális bevándorlás elleni harcban közös frontot" szeretne Európában, valamint olyan "válságkezelő eszközök" létrehozásáért szállt síkra, amelyekkel a "rendkívüli körülményekkel szembesülő országokat" segíteni lehet. A menekültjogot és a külföldiek jogait illetően is "megerősített konvergenciára" van szükség szerinte az európai tagállamok között. "Nem fogadhatjuk el az Európa külső határainál tapasztalható határellenőrzési elégtelenségeket" - hívta fel a figyelmet.

"Ha azt tapasztalom a következő 12 hónapban, hogy semmilyen komoly fejlődés nem történik ebben az irányban, akkor Franciaország felfüggesztheti részvételét a schengeni egyezményben addig, amíg a tárgyalások nem vezetnek eredményre" - mondta a francia elnök.

Protekcionista gazdaságpolitika kellene

Sarkozy a gazdaságban - amerikai mintájú - protekcionista intézkedés bevezetését kérte Európától az európai vállalatokra annak érdekében, hogy az Európában termelő és gyártó vállalatok részesülhessenek európai közpénzekből. Arra is utalt, hogy amennyiben az Európai Unió ezen a téren sem lép előre egy éven belül, Franciaország egyoldalúan fogja a szabályozást megvalósítani és létrehozza "saját chartáját" a francia kis- és középvállalatok védelmében.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a másodikat pedig május 6-án tartják Franciaországban. Valamennyi felmérés a szocialista jelölt, Francois Hollande győzelmét jelzi előre a szavazatok 56-59 százalékával Nicolas Sarkozyval szemben, aki alig 41-44 százalékra számíthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK