Évek óta nem volt ilyen pocsék a helyzet a németeknél

Csaknem tíz éve nem ítélték meg olyan borúlátóan az intézményes befektetők a németországi konjunkturális kilátásokat, mint jelenleg, ez júliusban a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexét is ötéves mélypontra húzta le.
Domokos László, 2019. július 8. hétfő, 13:26
Fotó: Reuters

A Sentix több mint kilencszáz intézményes befektető bevonásával havi rendszerességgel összeállított befektetői hangulatindexe Németországra vonatkozóan júliusban mínusz 4,8 pontra, 2009 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 0,7 pontról.

Az erősen exportfüggő német gazdaság számára egyre nagyobb gondot okoznak a kínai felvevőpiac bizonytalansági tényezői - mutatott rá Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója, aki szerint a recesszió szinte már elkerülhetetlennek tűnik - írta az MTI.

A Sentix felmérésének megállapítása szerint az exportorientált német gazdaságot erősen megviseli az importvámok kölcsönös kivetésével eszkalálódó világkereskedelmi konfliktus, a világgazdasági növekedés lassulása, valamint a Brexit körül kialakult bizonytalanság.

Az euróövezet júliusi befektetői hangulatindexe mínusz 5,8 pontra, 2014 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júliusban a júniusi mínusz 3,3 pontról.

HOZZÁSZÓLÁSOK