Japán megállapodást írt alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hogy 100 milliárd dolláros gyorskölcsönt nyújt a pénzintézetnek. Az IMF ezzel történetének legnagyobb összegű kölcsöntámogatásában részesül, elsősorban azzal a céllal, hogy a világgazdasági válság sújtotta fejlődő országoknak tudjon segíteni - számolt be az MTI-Eco.


Az IMF az általános gazdasági visszaesés, illetve a megingott pénzpiaci bizalom helyreállításához már egy ideje kereste a módját, miként tudná kölcsönalapját megkétszerezni, hogy az elérhesse az 500 milliárd dollárt. Japán illetékesek szerint az általuk már tavaly felvetett támogatási lehetőséggel időben és hatékonyan kívántak most segíteni az IMF-nek, melynek az utóbbi pár hónapban jelentős hitelezési kötelezettségei merültek fel. A Valutaalap által kihelyezni kívánt összeg megközelítette a 150 milliárd dollárt.


Japán afféle készenléti kölcsönként adja a 100 milliárd dollárt, azaz akkor folyósít pénzt és annyit a valutatartalékaiból, amikor az IMF igényli. A jelentések aláhúzzák: ha a japán pénzből segélyezett ország nem tud fizetni, az IMF-nek azért törlesztenie kell Japán felé kölcsöntartozását. 

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a megállapodás aláírása után közölte: reméli, hogy más országok is követik Japán példáját.