Az Európai Bizottság elérkezettnek látja az időt, hogy Horvátország belépjen a schengeni övezetbe. Erről még az Európai Tanácsnak is döntenie kell, ahol a Szlovéniával való határvitája miatt Horvátországot nagy valószínűséggel egy vétó fenyegeti - kezdi az Indexen megjelent cikkében az Eurológus.

A portál arról ír, hogy az Európai Bizottság kedden javasolta, hogy Horvátországot vegyék föl a schengeni övezetbe. Úgy látják, hogy az ország sikeresen kiküszöbölte az eddigi hiányosságokat, melyeket a külső határok védelmében kellett pótolnia. A végleges döntés az Európai Tanács, tehát az uniós tagországok vezetőinek kezében van.

Szlovénia lehet az ötlet kerékkötője: már az ország EP-képviselői közül nyolcból hat aláírta azt a levelet, amelyben kétségbe vonják, hogy Horvátország készen áll arra, hogy külső határ legyen. Valójában viszont egy még a Jugoszláv szétesés utáni időkre visszanyúló konfliktus van a háttérben. A két országnak néhány kisebb tengeri és szárazföldi területről van határvitája, melyről végül egy nemzetközi választott bíróság hozott döntést 2009-ben, amit mindkét fél elfogadott, így csatlakozhattak a horvátok az EU-hoz. De utólag ezt Horvátország kétségbe vonta.

Ha viszont megkapja Horvátország az engedélyt, akkor könnyebben juthatnak el a magyarok is az Adriához: az eddigi személyazonosítással járó határátlépés megszűnne.