A Mario Monti vezette centrumpárti koalíció szombaton cáfolta azt a hírügynökségek által közölt információt, miszerint Monti, ha ismét kormányra jut, a nyugdíjkorhatár további emelését tervezi - számolt be az InfoRádió.

"Az adókat is csökkentem. Nem akarok az adók miniszterelnökeként bekerülni a történelembe, de az adók mentették meg Itáliát a csődtől" - jelentette be Monti a nevével fémjelzett pártlista Milánóban tartott kampánygyűlésén.

"Csodát nem lehet tenni, az adókat még nem lehet csökkenteni" - hangoztatta egy televíziós interjúban Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnök-jelöltje.

Csodatételre készül viszont az olasz sajtó szerint Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke, aki egy általa "sokkolónak" nevezett választási bejelentésre készül vasárnap. Lapértesülések szerint Berlusconi olyan gazdasági javaslattal áll majd elő, mely jelentősen növelheti az olasz családok életszínvonalát.

A Corriere della Sera című napilapban megjelent felmérés szerint a PD és a PdL között a kampány decemberi kezdetén még több mint tíz százalékpontos különbség ötre csökkent, és a harmadik legnagyobb párt ismét a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom civil szerveződés, közel húsz százalékkal.