A kötvénypiaci befektetők bizalma Olaszország iránt, ami az elmúlt hónapokban a hozamok számottevő csökkenésében mutatkozott meg, nem fog sokáig tartani - állítja Soros György magyar származású üzletember, akit sikeres devizapiaci spekulációi miatt sokan befektetési gurunak tartanak. Az ok egyszerű: amíg az eurózóna alapvető gazdasági problémái megoldatlanok, addig lényegében az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of Japan (BoJ) monetáris enyhítése biztosít hátszelet a legsérülékenyebb helyzetben lévő államoknak, köztük Olaszországnak.

A tízéves olasz állampapírok hozama négy százalék alá esett az elmúlt hetekben, és a hasonló német kötvények feletti kamatfelár 252 bázispontra mérséklődött. Az utóbbi kevesebb mint fele az európai monetáris unió szétesésével fenyegető 2011 végi válságidőszakban kialakult hozamkülönbségnek. Soros az olasz La Stampa című lap szerint kijelentette, hogy a kötvénypiaci kilábalás nem lesz hosszú életű, a helyzet messze van attól, amit egyensúlynak nevezhetnénk.

Satuban

Enrico Letta, a februári előrehozott választások után hónapokig tartó tárgyalások után hivatalba lépett miniszterelnök arra kérte európai partnereit, hogy helyezzék a válságkezelés fókuszát a gazdasági növekedés élénkítésére és az fiatalok egekbe szökő munkanélküliségének leszorítására. Kormányának azonban eközben a GDP 130 százalékát elérő államadóssággal kell viaskodnia - a görög tartozások után ez a második legnagyobb adósságráta az eurózónában -, miközben a gazdaság az elmúlt tíz évben lényegében stagnált és szakértők működésképtelennek tartják az olasz politikai rendszert.

Soros szerint Olaszország egyszerűen ma már nem tartja kezében a saját sorsát, helyzetének alakulása azon múlik, hogy az EU képes-e hiteles, koordinált fellépésre az európai gazdasági folyamatok irányításában. A befektető szerint fel kell szabadítani a kis- és középvállalkozások hitelpiacát, emellett elismételte régi követelését, miszerint az EU-nak közös kötvényeket kellene kibocsátania és közös költségvetési politikát kellene folytatnia. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a megszorító politika nem működik, előbb vagy utóbb fordítani kell ezen - fejtegette, hozzátéve, hogy jobb lenne hamarabb, mint később.