Soros György tudja, de nem árulja el

Soros György milliárdos befektető meglehetősen sötétnek látja az USA gazdaságának közeljövőjét, s Kínát tartja a jelenlegi helyzet győztesének.
NAPI Online, 2007. november 6. kedd, 09:56
Fotó:

A magyar származású amerikai üzletember a New York-i Egyetemen tartott előadásában azt mondta, hogy az USA az évtizedeken át tartó túlköltekezés után nagyon komoly gazdasági korrekció határához érkezett. A szakember, akit az tett világszinten ismertté, hogy a 1 milliárd dollárt keresett a Bank of England ellen indított pénzügyi akciójával, úgy látja, hogy Amerika óriási összegeket kölcsönzött, és a következő időszakban ki kell egyenlítenie a számlát. Álláspontja szerint a terrorfenyegetés nem löki ki az ország fejlődését a normális kerékvágásból.

Ugyanakkor azt nem állította, hogy recesszió köszöntene be a világ legnagyobb gazdaságában. Mint mondta, nagyon komoly lassulás következik, erőteljesebb, mint amilyent Ben Bernanke, a Fed elnöke vár. Soros csalódást okozott hallgatóságának, amikor kérdésre válaszolva közölte: van ugyan a fejében egy lista arról, hogy a világ mely valutái sérülékenyek, de ezt nem árulja el a jelenlévőknek.

Az üzletember szerint a jelenlegi helyzet egyértelmű nyertese Kína, amely fantasztikus átalakuláson megy keresztül. Ugyanakkor körülbelül 10 év múlva a világ legnépesebb országát is elérheti egy pénzügyi válság - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK