A holland pénzügyi szabályozó hatóság véletlenül nyilvánosságra hozott több száz olyan tőzsdei spekulációt, amelyek egyébként nem tartoznak a nagyközönségre - írta a Financial Times. Nemzetközi hedge fundok shortolásáról volt szó: ezek olyan spekulációk, amelyeken akkor nyernek a befektetők, ha a kiszemelt papírok értéke csökken.

A nyolc évvel ezelőtti pénzügyi összeomlás után bevezetett szabályok szerint csak azokat a short pozíciókat kell nyilvánosságra hozni, amelyek meghaladják a kiszemelt cég részvényértékének 0,5 százalékát. Sok hedge fund külön figyel arra, hogy ez alatt a határ alatt tartsa befektetéseit, mert így tudják elrejteni azokatt a kíváncsi szemek elől.

Soros dolgai is kiderültek

Éppen ezért sokan meglehetősen idegesen reagáltak a hibára. Ha egy vállalkozás megszegi a rá vonatkozó szabályokat, akkor büntetésre számíthat, de ki fogja felelősségre vonni a pénzügyi hatóságot? - tette fel a költői kérdést egy hedge-fund-menedzser.

A nyilvánosságra került short pozíciók között voltak olyanok, amelyekben Soros György magyar származású üzletember alapítványa például a holland ING Bank részvényeinek értékvesztésére játszott. Ez akár kínos is lehet neki, aminek bizonyára nem örült.