Sorost felbosszantották

Számos hedge fund vezetője kiborult, miután a holland pénzügyi hatóság véletlenül kis időre nyilvánosságra hozta olyan spekulációik listáját, amelyeken akkor nyernek, ha más cégeknek gondjaik akadnak. Soros György néhány pénzügyi műveletére is fény derült.
Napi.hu, 2017. január 26. csütörtök, 15:02
Fotó: Reuters

A holland pénzügyi szabályozó hatóság véletlenül nyilvánosságra hozott több száz olyan tőzsdei spekulációt, amelyek egyébként nem tartoznak a nagyközönségre - írta a Financial Times. Nemzetközi hedge fundok shortolásáról volt szó: ezek olyan spekulációk, amelyeken akkor nyernek a befektetők, ha a kiszemelt papírok értéke csökken.

A nyolc évvel ezelőtti pénzügyi összeomlás után bevezetett szabályok szerint csak azokat a short pozíciókat kell nyilvánosságra hozni, amelyek meghaladják a kiszemelt cég részvényértékének 0,5 százalékát. Sok hedge fund külön figyel arra, hogy ez alatt a határ alatt tartsa befektetéseit, mert így tudják elrejteni azokatt a kíváncsi szemek elől.

Soros dolgai is kiderültek

Éppen ezért sokan meglehetősen idegesen reagáltak a hibára. Ha egy vállalkozás megszegi a rá vonatkozó szabályokat, akkor büntetésre számíthat, de ki fogja felelősségre vonni a pénzügyi hatóságot? - tette fel a költői kérdést egy hedge-fund-menedzser.

A nyilvánosságra került short pozíciók között voltak olyanok, amelyekben Soros György magyar származású üzletember alapítványa például a holland ING Bank részvényeinek értékvesztésére játszott. Ez akár kínos is lehet neki, aminek bizonyára nem örült.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.01.27 19:22

@reszeloaladar: kivéve a gyevi bírót...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.01.27 18:30

És mi a helyzet az nyitott társadalmak átláthatóságával?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html