Súlyos figyelmeztetés Romániában

A független közgazdászokból álló romániai költségvetési tanács szerint el fog szállni a bukaresti kormány költségvetésének hiánya.
Barabás Júlia, 2019. március 14. csütörtök, 06:40
Fotó: Getty Images

Az idei költségvetés még ki nem hirdetett változata alapján a román büdzsé hiánya meg fogja haladni a GDP három százalékát - idézte a Maszol a független közgazdászokból álló romániai költségvetési tanács elemzését. A testületnek a kabinet január 31-én küldte el a költségvetés tervezetét, ám a parlamentbe már egy másik változatot nyújtott be.

A tanács a módosított büdzsétervről alakította ki a véleményét, amelyből kiderül, hogy a pénzügyminisztérium 2,76 százalékos deficitcélja helyett a szakértők körülbelül 3,5 százalékos hiányra számítanak. Ennek legfőbb okai a szociális kiadások túlméretezése, illetve Románia uniós költségvetési befizetése. Aggodalomra adnak okot a kormány túldimenzionált bevételi várakozásai is.

Például nem tartják reálisnak, hogy idén az áfából 17 százalékkal többet sikerül behajtani, hiszen a tavalyi költségvetésbe betervezett számokat sem sikerült teljesíteni: 2018-ban 1,7 milliárd lejjel kevesebb volt az ebből származó bevétel a betervezettnél.

A tanács emlékeztet arra, hogy bár a 2018-as költségvetés jelentős összegeket írt elő befektetésekre, majd a költségvetési kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez idén is így fog történni, ugyanis a tervezetbe foglalt uniós pénzek nagysága túldimenzionált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2019.03.14 12:15

Gyurcsányné biztos nem olvasta a cikket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html