Súlyos döntés előtt áll Orbán az EU-ban

Eldöntött kérdésnek tartják európai diplomáciai körökben, hogy pénteken az EU csúcsértekezlete jelöli Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Bizottság új elnökének. Ez nehéz helyzetbe hozza a magyar kormányfőt, akinek választania kell a biztos vereség és eddgi álláspontjának megváltoztatása között.
Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 10:40
Fotó: Napi.hu

Veszélyes precedens teremthetnek az EU tagállamainak vezetői hét végi csúcsértekezletükön azzal, hogy jelölik az Európai Bizottság (EB) élére Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét, azaz feladva az eddigi szokást nem önállóan választanak konszenzusos jelöltet erre a posztra. Ezzel fogadta hétfőn Herman Van Rompuyt, az Európai Unió elnökét David Cameron brit miniszterelnök - tudta meg a Financial Times (FT).

Rompuy készíti elő a választást, amelynek részeként találkozik a brit kormányfővel. Utóbbi azt is jelezni fogja az EU elnökének, hogy szavazást fog kérni az ügyben. Ez a Bruxinfo tudósítása szerint elkerülhető lenne: ha Rumpuy úgy látná, hogy Junckernek kényelmes, bő kétharmados többsége van az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban, továbbá az Európai Parlament képviselőinek többsége is mögötte áll, akkor kinyilváníthatná jelöltté válását. (A Bruxinfo részletes elemzése itt olvasható.)

A francia, az olasz és más európai baloldali vezetők hét végi találkozója után nyilvánvalóvá vált, hogy Cameron nem tudja összehozni a Juncker jelölését megakadályozó blokkoló kisebbséget. Ez a csoport ugyanis jelezte, hogy támogatja a luxemburgi politikust. Korábban Matteo Renzi fenntartásokat fogalmazott meg vele szemben - ebben bízva a brit miniszterelnök meg akarta nyerni az ellenzők csapatába.

Veszélyes partner

A brit és a Juncker megválasztását szintén ellenző magyar kormány konszenzusos döntést szeretett volna arra hivatkozva, hogy az Európai Tanács hagyományosan így dönt EB-elnök jelöléséről. Ezzel azonban időben kitolták volna a választást, és hónapokig tartó belharc alakulhatott volna ki az Európai Parlament és a tagállamok vezetőinek csoportjai között. Orbán Viktor magyar kormányfő így most minden bizonnyal nehéz döntés elé kerül: kitartson-e Juncker elutasítása mellett - szembe menve a túlnyomó többségi akarattal - vagy megváltoztassa álláspontját. Svéd kollégája Fredrik Reinfeldt, aki szintén ellenzi a hagyományos módszer megváltoztatását - bár nincs kifogása Juncker személyével szemben -, ugyanígy nehéz helyzetbe került.

Cameron makacs ellenállása feszélyezetté teheti a csütörtök-pénteki csúcsértekezletet. Angela Merkel kancellárt is aggasztja, hogy precedenst teremthetnek arra, hogy a legnagyobb uniós országokat le lehet szavazni olyan alapvető kérdésekben, mint az EB elnökének kiválasztása.

A brit kormányfő mindenkit megriasztott taktikai húzásaival - mondta egy Nagy-Britanniával szövetséges ország képviselője az FT-nek. Ha a szigetország elveszteti uniós érdekérvényesítő képességét és foglyává válik saját belpolitikai folyamatainak, akkor nehezen kezelhető partnerévé válik a többi EU-tagállamnak.

Beásta magát

Brit tisztviselők úgy látják, hogy a miniszterelnök beásta magát álláspontjába. Borítékolható vereségével a hét végén azt fogja üzenni kollégáinak, hogy meggyengült a pozíciója a 2017-ben esedékes brit uniós kilépési népszavazás előtt.

Eközben nem csillapul a Cameronra nehezedő belső nyomás. Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint Juncker megválasztásával az EU bemutat azoknak a szavazóknak, akik május végi voksukkal az európapai parlamenti választáson éppen azt jelezték, hogy túlzottnak tartják Brüsszel befolyását életükbe. Az ismert euroszkeptikus miniszter nekiment az olasz és a német vezetésnek is, megkérdőjelezve elszántságukat arra, hogy mély reformokat hajtsanak végre az EU működésében.

Az ellenzéki Munkáspárt, amely korábban támogatta Cameron fellépését az EB-elnök megválasztásának ügyében, most szembe fordult vele. Douglas Alexander árnyék külügyminiszter szerint a kormányfő súlyosan elszámolta magát a Juncker körüli csatában. Harcos nyilvános megnyilvánulásai nem pótolhatják valódi befolyását a folyamatokra. Rossz tárgyalási pozíciót választott, ami árt Nagy-Britanniának is - véli az ellenzéki párt politikusa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.06.24 08:42

@kartacs: " Igazán üdítő dolog volt Károlyi szenzációs diplomáciai érzéke,és annak hozadéka."

És ez a tény felmentést ad az újabb esztelenség elkövetésekor....
És az USA-nak is liberálbolsik üzentek hadat...

Sokszor elmondta 2010 előtt a Párttitkár Fia, hogy minden tekintetben jobbak lesznek az előzőeknél. Már akkor is látszott, hogy hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.06.24 08:37

@Hajnalka_vagyok: Drága Nagyságos Asszony!
Stílusod szerint kívánatos .araszt-.icsa lehetsz!
Hajrá Szabad Madarak ( demokraták, kőművesek, házi őrizetből vitézkedők)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.06.24 08:24

Putyin leszopasa utan ez mar csak egy kis huncutkodas, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2014.06.23 23:50

@szenator: Az az érzésem, hogy rosszul tudod. A magyar választók hatalmas mozgásteret biztosítottak Orbán Viktor részére. Érthetetlen ez az uniós ellenkezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2014.06.23 22:29

MILYEN SÚLYOS DÖNTÉS ???? TUDTOMMAL NEKI NINCS MOZGÁSTERE !
A MAGYAR SZABADSÁG TÉREN SEHHH !+
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html