Súlyos helyzetbe kerültek a szlovák önkormányzatok

A válság miatt súlyos helyzetbe kerültek a szlovák önkormányzatok: fő bevételi forrásuk a természetes személyek 19 százalékos jövedelemadójából származik, de 2010 első félévében ebből csupán 616,4 millió euróhoz jutottak, miközben a pénzügyminisztérium eredetileg 1,1 milliárd euróval számolt.
Sidó Zoltán, 2010. augusztus 31. kedd, 10:05
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Egyes településeken már a helyi hivatalnokok és pedagógusok fizetésére sem futja.

A Slovak Credit Bureau társaság adatbázisa szerint a tartozások törlesztése terén 176 szlovák önkormányzat került kritikus helyzetbe, ebből 26 a legszegényebbnek számító Eperjes megyében található - a legfejlettebbnek számító Pozsony megyében egyetlen problémás település sincs.

A szlovák önkormányzatok csak 2010 első három hónapjában összesen 124 millió euró hitelt vettek fel, közel kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

Michal Sykora, a szlovákiai városok és falvak szövetségének (ZMOS) elnöke szerint az önkormányzatok idén 140 millió euró további pénzügyi transzfert várnak az államtól, ám a Radicová-kormány egyelőre csak az árvízká­rok enyhítésére különített el célzott összeget - a múlt héten 40 millió eurót.

HOZZÁSZÓLÁSOK