Az amerikai versenyfelügyelet jelezte, hogy piaci erőfölény kialakulása miatt nem fog engedélyezni egyesülést tisztán amerikai cégek közötti. A Nasdaq vezérigazgatója, Bob Greifeld az amerikai igazságügyi minisztérium versenyügyi osztályának illetékeseivel folytatott hétfői megbeszélését követően közölte, hogy nem lát lehetőséget a 11 milliárd dolláros vételi ajánlat átvitelére. Elmondta, az illetékesek semmiféle engedményt, például egyes üzleti érdekeltségek értékesítésre vonatkozó ajánlatot nem voltak hajlandóak még megfontolni sem.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye így fogalmaz: "Amennyiben a Nasdaq-ICE nem állt volna el ajánlatától, azt peres úton akadályoztuk volna meg."

"Ahogy azt mindig is mondtuk, a világ legnagyobb tőzsdéjét csak a Deutsche Börsével lehet létrehozni" - közölte Duncan Niederauer, a NYSE Euronext vezérigazgatója, aki az egyesült vállalatot is vezetni fogja.

"Most már semmi nem állhat a Deutsche Börse és a NYSE egyesülésének útjába" - mondta Christian Muschick, a Silvia Quandt befektetési bank elemzője. "A Deutsche Börsére és a NYSE-re mindig is mint álompárra tekintettünk" - mondta Andreas Lipkow, az MBW Fairtrade értékpapír kereskedője. "A Nasdaq mint vetélytárs mellett csupán csak amerikai hazafias érzelmek szóltak."

A NYSE kezdettől fogva a Deutsche Börse ajánlatát részesítette előnyben, és kitartóan védekezett a nála rövidebb múltú és lényegesen kisebb Nasdaq vételi ajánlata ellen. A két vállalat együttesen a világ legnagyobb tőzsdei üzemeltetőjét alkotja majd többes, New Yorkban, Frankfurtban és más európai városokban megosztott székhellyel.

"Tudomásul vettük a döntést és folytatjuk az előkészületeket" - közölte a Deutsche Börse szóvivője. Az egyesülést még az év vége előtt tervezik tető alá hozni a felek.

A Deutsche Börse és a NYSE az idén februárban jelentette be egyesülési szándékát, a Nasdaq pedig április elején tette meg ellenajánlatát. Az egyesülés megakadályozása érdekében a Nasdaq szövetségre lépett az IntercontinentalExchange amerikai árutőzsdével. A Nasdaq átvételi tervének megvalósulása a NYSE szétverését jelentette volna, ami vezetőség ellenállását váltotta ki. A NYSE részvényesei egy részének viszont nem volt ellenére az ajánlat, hiszen új részvények mellett még készpénzt is kaptak volna.

A NYSE részvényének árfolyama az elmúlt hónapokban az átvételi licit reményében jelentős mértékben erősödött, hétfőn azonban a Nasdaq kiesésével a versenyből a kereskedés első óráiban már tíz százalékkal zuhant. A Deutsche Börse részvénye ezzel szemben négy százalékkal erősödött. A Nasdaq részvénye egy százalékkal, az ICE részvénye közel hat százalékkal emelkedett.

Az egyesüléstől egyébként az Atlanti-óceán mindkét partján tartanak. A német munkavállalók például állásvesztést gyanítanak az informatikai rendszerek összevonása után, amerikai politikusok pedig New York globális értékpapírpiaci jelentőségének csökkenése miatt aggódnak - mivel az egyesült tőzsdeüzemeltető vállalat főrészvényese a Deutsche Börse lesz. Emellett Európában is él az aggodalom a szabad verseny korlátozása miatt. A fúziót követően gyakorlatilag csak két európai pénzügyi központ maradna talpon: Frankfurt és London. A londoni tőzsde a maga részéről Torontóval igyekszik egyesülni saját pozíciójának megőrzése érdekében, de törekvését minden erejével igyekszik megakadályozni egy kanadai pénzügyi vállalatokból alakult csoport.