Szárnyal a szlovák gazdaság, de jövőre bajok lehetnek (IMF)

Mintegy négyszázalékos gazdasági növekedés várható idén Szlovákiában - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amelynek szakértői küldöttsége októberben a helyszínen vizsgálta a szlovák gazdaság helyzetét. Ezzel együtt a valutaalap szakértői azt állítják, nagyon nehéz lesz jövőre a költségvetési deficitet 5 százalékos kitűzött cél alá szorítani.
MTI-Eco, 2010. november 23. kedd, 15:05
Fotó:

A kedden Pozsonyban ismertetett jelentés szerint a szlovák gazdaság kedvező alakulását már a második negyedévi adatok jelezték, amelyek a növekvő kivitelen és a tartalékok kedvező módosulásán alapultak. Az ipari termelés is fokozatosan visszatér a válság előtti szintre.

"Az ipari termelés néhány mutatója valamint a külső fejlődés azonban a korábbi erőteljes növekedés bizonyos mérséklődését jelzi. 2010-ben a bruttó hazai termelés (GDP) reális növekedése várhatóan meghaladja a 4 százalékot" - áll a dokumentumban.

Az IMF szerint a pénzügyi megszorítások következményeit a jövő évben várhatóan enyhítik a lakossági fogyasztásban és a beruházásokban végbemenő változások. A közfogyasztás alakulása pedig negatív hatással lesz a GDP alakulására. A jövő évben az IMF a szlovák gazdaság 3,8 százalékos erősödésével számol. A szakértők szerint a prognózis azonban eléggé bizonytalan lábakon áll, mert mind a világgazdaságban, mind a szlovák gazdaságban még sok a bizonytalansági tényező.

A szlovák kormány által tervezett adóemelés a jövő évben maximum egy százalékponttal emelheti az inflációt az IMF szerint. Várhatóan emelkedik az élelmiszerek és az energia ára is. A valutaalap összességében 3 százalékos inflációt vár 2011-ben Szlovákiában.

A fellendülés ellenére a valutaalap úgy látja, hogy az államháztartás hiánya az idei évben a GDP 8 százaléka körül fog mozogni. Ez gyakorlatilag a 2009-es szint.

A valutaalap szakértői azt állítják, hogy mindezek fényében nagyon nehéz lesz jövőre a költségvetési deficitet 5 százalékos kitűzött cél alá szorítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK