Szaúd-Arábia: a világnak jó lesz a kőolajunk, nekünk megújuló kell

Szaúd-Arábia a következő hetekben 30-50 milliárd dolláros megújuló energiaforrás-fejlesztési programot indít útjára - jelentette be hétfőn Khalid al-Falih energiaipari miniszter.
MTI, 2017. január 16. hétfő, 14:13
Fotó: Napi.hu

A 10 gigawatt áramtermelési kapacitásúra tervezett program első beruházási tendereit a következő hetekben írják ki, a nem fosszilis eredetű energiaforrások fejlesztésében elsősorban Afrikában terveznek kapcsolatokat kiépíteni - mondta a miniszter anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A királyság nagy fontosságot tulajdonít az atomenergia fejlesztésének is - jegyezte meg az energiaipari miniszter. Folyamatban van a megvalósíthatósági tanulmány írása az ország első két, együttesen 2,8 gigawatt áramtermelési kapacitású atomreaktorának a megépítéséről. "Jelentős összegeket szánunk atomenergiai beruházásokra" - közölte a miniszter.

Szaúd-Arábia tavaly életbe léptetett gazdasági reformprogramja az ország energiaszükségletének a növekedését elsősorban megújuló forrásokból kívánja fedezni, mivel az kőolajat alapvetően exportra szánják.

HOZZÁSZÓLÁSOK