Százmillió embert lát el vízzel Kína

A hétvégén hivatalosan megnyitották azt a csatorna és tározó rendszert, amely Kína száraz északi vidékeit látja el vízzel.
Napi.hu, 2014. december 14. vasárnap, 15:19
Fotó: Napi.hu

Az Észak-Kínát a Jangce folyó vizével ellátó rendszer, amit most adtak át, a világ legnagyobb ilyen beruházása - a délről a száraz északra vizet vivő projekt teljes költségét 80 milliárd dollárra becsülik.

A háromból most elkészült középső csatorna 1400 kilométer hosszú, évi 9,5 milliárd köbméter szállítására képes, és mintegy 100 millió ember vízellátását biztosítja, köztük Pekingét is. A dél-észak vízeltérítő rendszer befejezése után a Sárga-folyó vízmennyiségének megfelelő vizet juttat majd a szárazságtól rendszeresen sújtott területekre.

A Financial Times beszámolója szerint a projektet heves viták övezték mérete, költségei és amiatt, hogy létrehozásához 400 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából. A keleti csatorna részben már működik, és a Jangce vizét Tiancsin kikötővárosáig viszi el. A legambiciózusabb része a projektnek a nyugati vonal, amely a tibeti felföldön át vezet a Sárga-folyóhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Maijai, 2014.12.14 19:01

Nos máshol a vízhiány, ám megoldják! Szerencsés országban vagyunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html