Szépen emelkedett Ázsia

Pozitív tartományban zártak a hét utolsó kereskedési napján a legfontosabb ázsiai tőzsdék. A régióban egyértelműen Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed leendő elnökének csütörtöki meghallgatása befolyásolta a piacokat. Meghallgatásán Yellen kifejtette, hogy folytatódni fog a Fed gazdaságélénkítő programja, ami általános optimizmust keltett Kelet-Ázsiában.
MTI-Eco, 2013. november 15. péntek, 08:40
Fotó: Napi.hu

A tokiói Nikkei-225 index 1,98 százalékos, 294,59 pontos magabiztos emelkedéssel 15 171 ponton zárt. A jó tőzsdezárást segítette a japán jennek az amerikai dollárral szembeni gyengülése. A japán tőzsde jelentős változásokon ment át 2012 novembere óta, egy év alatt közel 75 százalékkal emelkedett a Nikkei index.

A szöuli Kospi index 1,94 százalékot, 38,08 pontot emelkedett és 2005 ponton fejezte be a napot. A tőzsdei kereskedés volumene mérsékelt volt, több befektető is Yellen csütörtöki meghallgatását várta, de az esemény után végül jónéhányan nem vettek részt aktívan a pénteki kereskedésben. A technológiai cégek részvényei erősödtek, a Samsung papírjai 2,67 százalékkal, az LG Electronics részvényárai 1,07 százalékkal emelkedtek.

Sydneyben az ausztrál S&P/ASX 200 tőzsdeindex 0,86 százalékkal, 46,27 ponttal erősödött és 5401 ponton zárt. Három héten belül a pénteki emelkedés volt a legnagyobb, a Goldman Sachs elemzése szerint az ausztrál bankok részvényárai tovább emelkedhetnek decemberig. A National Australia Bank részvényei 1,5 százalékot erősödtek, ellenben a BHP Billiton papírjai 0,2 százalékkal csökkentek.

A tokiói zárás idején még nyitva tartó kínai tőzsdék szintén pozitív tartományban voltak. A sanghaji tőzsde 1,61 százalékos, a hongkongi tőzsde 1,59 százalékos erősödést mutatott. Piaci elemzők szerint a sanghaji emelkedést leginkább az a pletyka segítette, hogy a kínai vezetőség állítólag az állami tulajdonban levő vállalatok megreformálást fontolgatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK