Szerbia újra a Valutalaphoz fordul

Szerbia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyását kéri, hogy a várható GDP további 1,5 százalékával növelhesse az idei évre eredetileg 3 százalékra tervezett államháztartási hiányát, a bevételek elmaradása miatt.
NAPI, 2009. augusztus 17. hétfő, 20:03

Szerbia azt is el szeretné érni, hogy az IMF készenléti hitelkeretének egy részét az államháztartási hiány finanszírozására fordíthassa - írja az MTI-Ecó. A valutaalap általában nem ad hitelt az államháztartási hiány finanszírozására, de a közelmúltban volt már erre példa Bosznia és Románia esetében. Az IMF állandó belgrádi képviselője már a múlt héten értésre adta, hogy a "rendkívüli körülmények" Szerbiában is indokolhatnak ilyen megoldást.

Az IMF küldöttsége augusztus 24-én érkezik Belgrádba, megvizsgálni, hogy Szerbia miként teljesíti a hitelszerződésben foglaltakat. Az IMF eredetileg januárban 400 millió eurós készenléti hitelt nyitott meg Szerbia számára, majd a keretet májusban 3 milliárd euróra növelte, futamidejét pedig 15 hónapról 27 hónapra nyújtotta.

Az első félévben a szerb államháztartás hiánya 56,3 milliárd dinár volt, az IMF-fel májusban egyeztetett éves cél 88,9 milliárd dinár.

A mostanit megelőzően az IMF 2000 óta háromszor adott segítséget Szerbiának, összesen 1,4 milliárd dollár értékben. Belgrád az első két hitelt határidőre, a harmadikat pedig az előírtnál korábban visszafizette.

HOZZÁSZÓLÁSOK