Szigorít a hitelezésen Kína

A kínai bankirányítás felszólította a pénzintézeteket, hogy figyeljenek jobban a hitelképességi kritériumok betartására, a hitelt igénylők ellenőrzésére, és csökkentsék a lehető legkisebbre a kockázatot.
NAPI, 2009. szeptember 20. vasárnap, 17:42
Fotó:

A figyelmeztetésre azt követően került sor, hogy az év első nyolc hónapjában Kínában jelentősen megugrott a hitelállomány, köztük a rossz hiteleké is.

Az országos bankfelügyelet elnöke Liu Ming-kang egy sanghaji szakmai konferencián megjegyezte, hogy a központi gazdaságélénkítő célokat szolgáló 4 milliárd jüanos (586 millió dollár) csomag elősegítette ugyan a globális pénzügyi válság hatásainak enyhítését - közcélokat finanszíroztak belőle, gépek és berendezések vásárlását, az építőipart támogatták -, de ezekkel ugyanakkor kockáztatták a kevésbé hatékony termelő eszközök felhalmozását, komoly veszélye van a fizetésképtelenség kialakulásának.

Ezév első felében rekord összeget, 7,1 ezer milliárd jüan (1,1 ezer milliárd dollár) értékű kölcsönt adtak a bankok. A kínai jegybank adatai szerint ez a szám augusztus végére elérte a 8,15 ezer milliárd jüant (1,2 ezer milliárd dollár), míg tavaly mindösszesen 4,91 ezer milliárd jüan volt a kihelyezett hitelállomány Kínában.

HOZZÁSZÓLÁSOK