A hitelminősítő intézmények csak adott időpontokban adhatnák ki értékeléseiket, és az összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében csak korlátozott részesedésük lehetne az általuk minősített vállalatokban. Az új szabályok alapján a befektetők vagy részvénykibocsátók kártérítést követelhetnek a hibás vagy érdekeltségeik értékét negatívan befolyásoló besorolás miatt. A hitelintézeteknek és befektetési vállalatoknak pedig saját belső kockázatértékelést kell elvégezniük.

Az új szabályok köteleznék a hitelminősítőket az értékelésüket alátámasztó tényezők bemutatására. Ezen intézmények emellett semmilyen közvetlen vagy közvetett gazdaságpolitikai javaslatot nem tehetnének a minősített országokra vonatkozóan.

Terítéken az eurókötvény-kibocsátás is

Az EP szerdán szavaz arról az állásfoglalásról is, amely az uniós államadósságok közös finanszírozásának megoldására ösztönzi az Európai Bizottságot és a tagállamokat. Az állásfoglalás szerint egy alaposan átgondolt megoldással - például eurókötvény-kibocsátással - nem kell attól tartani, hogy egyes tagállamok ingyen, a többi tagállam zsebére szabadulnak meg adósságuktól. Az állásfoglalás kiemeli: az eurózóna sajátossága, hogy bár közös fizetőeszközzel rendelkezik, még sincs közös állampapírpiaca.

Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy számoljon be megoldási javaslatairól, mellékelve azok bevezetésének ütemtervét is. Maga az állásfoglalás is megvizsgál néhány azonnal vagy középtávon bevezethető lehetőséget, illetve áttekinti a hosszabb távon megvalósítható, szerződésmódosítással járó opciókat - közölte az EP magyarországi tájékoztatási irodája.