A duma, az orosz parlament alsóháza harmadik olvasatban hagyta jóvá a két lépcsőben, november 15-el és jövő év január 1-el hatályba lépő, a dohánytermékek forgalmazásával, reklámozásával és használatával összefüggő szabályozás újabb szigorítását. Ezek szerint akár közel 100 dollárnak megfelelő büntetéssel sújthatják, aki a tiltó tábla ellenére közterületen rágyújt. Ilyen védett területek a kormányhivatalok, az egészségügyi és oktatási intézmények, a kulturális és sportrendezvények, s kiemelten a játszóterek.

Jövő év elejétől emellett teljes dohányzási tilalom érvényesül az éttermekben, a szállodákban, a vonatokon és a tömegközlekedési eszközökön. Az üzletek nem kínálhatják a dohányárukat feltűnő helyen, felemelték azok büntetését, akik kiskorúaknak adnak el cigarettát, és 2014 júniusától utcai kioszkok nem tarthatnak dohányipari termékeket. A dohánygyárak nem szponzorálhatnak nyilvános rendezvényeket, fokozatosan teljesen betiltják reklámjaikat. Emellett hatósági minimál árat szabnak ki a cigarettákra, mert jelenleg vannak olyanok, amelyek csupán 40 rubelbe, vagyis 300 forintnál kevesebbe kerülnek.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szerint az új tilalmak évente 200 ezer orosz életét menthetik meg. A világon a legmagasabbak között van Oroszországban a dohányosok aránya - a felnőtteknél 39,1 százalék.