A megszorításokat négy jogszabály - munka és szociális ügyek, politikai pártok és mozgalmak, a lakástakarékosság állami támogatása, jövedelemadó - módosításával érte el a kormánykoalíció. A módosítások révén az államkassza jövőre több mint 40 milliárd koronát takarít meg.

A takarékossági csomagban a szociális támogatások széles körét nyirbálták meg: a jövőben csökken a szülési támogatás, s csak a legszegényebb családok kapnak pénzt, kisebb lesz a gyereknevelési segély, és csökken az eddig négyéves szülői szabadság ideje. Kisebb támogatást fognak kapni a rokkantak is.

Betegség esetén az első három hétben a munkaadónak kell fizetnie a segélyt. Eddig két hétig fizetett a munkaadó. Betegsegélyre csak a betegség 21. napjától lesz jogosult az érintett. Öt százalékkal csökkentik a politikai pártok támogatását is a választásokon megszerzett mandátumokért. A lakástakarékosság állami támogatását visszamenőlegesen 50 százalékos adóval sújtják, s megadóztatják a kamatokat.

Megadóztatják a nyugdíjas katonáknak és a rendőröknek járó szolgálati jutalékokat, továbbá adóköteles lesz az államfő jutaléka is. Václav Klaus havi jövedelme így mintegy 16 ezer koronával csökken. A havi jövedelemadó 100 koronával emelkedik. Ezt a pénzt az árvízkárok felszámolására kívánja felhasználni a kormány.

A megszorító intézkedések célja, hogy a jövő évi költségvetés hiánya ne haladja meg a 135 milliárd koronát, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Az idén 5,3 százalékos költségvetési hiányt várnak Csehországban.

A szakszervezetek bejelentették: december 8-án egynapos sztrájkkal fognak tiltakozni a megszorító intézkedések ellen.

A horvát parlament is elfogadta a költségvetési tervet

A horvát parlament kedden elfogadta a jövő évi költségvetési tervet, amely 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő.

A költségvetést 83 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a parlament, de az ellenzéki képviselők többsége bojkottálta a szavazást, "károsnak" és "felelőtlennek" értékelve a kormány tervét. Úgy vélték, hogy a 2011. évi költségvetés tovább mélyíti a gazdasági válságot.

A horvát központi bank várakozása szerint az idei hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal csökken a tavalyi 5,8 százalékos hanyatlás után.

Helyi elemzők szerint reális a jövő évre tervezett 1,5 százalékos gazdaságnövekedés. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy a kormány nem irányoz elő radikális reformokat, jelentős kiadáscsökkentéseket, vélhetően a jövő évi választásokra tekintettel.

Magán-nyugdíjpénztárakat érintő lengyel változtatás

Lengyelországban a magán-nyugdíjpénztárakat érintő változtatásokat jelent be a kormány a jövő héten - jelentette be a lengyel kormányfő kedden. Donald Tusk hozzátette azonban, hogy nem "forradalmi" módosításokra kerül sor, mint például a hozzájárulás felfüggesztése.

A változások nem a rendszer megszüntetését célozzák, az állam nem akarja senkinek a megtakarítására, vagy nyugdíjára rátenni a kezét - szögezte le a kormányfő egy keddi sajtóértekezleten. Megjegyezte, a részletek végleges kidolgozása után a jövő héten ismertetik a változtatásokat.

A magánalapok a varsói értéktőzsde és kötvénypiac egyik legfontosabb szereplői, az általuk kezelt értékpapírok összege megközelíti a 200 milliárd zlotyt (68,89 milliárd dollár).