Elképzelhető, hogy komoly kihívója akad az IMF ügyvezető igazgatói posztjának megszerzéséért folyó küzdelemben Christine Lagarde francia pénzügyminiszternek, akit az Európai Unió tagországai támogatnak, illetve aki élvezi az USA hallgatólagos belegyezését is. A délkelet-ázsiai országok Tharman Shanmugaratnam szingapúri pénzügyminisztert látnák szívesen a szexbotránya miatt lemondott Dominique Strauss-Kahn helyén - írja a Bloomberg.

A kilencvenes évek végén Ázsia átesett egy ragályos pénzügyi válságon, amelyben az itteni pénzügyi vezetők kiváló tapasztalatokat szereztek az olyan krízisek kezelésében, mint amilyen az eurózónát sújtó adósságválság. Ezért nagyszerűen tudnák segíteni európai barátainkat problémáik orvoslásában - érvelt a jelölt mellett Cesar Purisima, a fülöp-szigeteki kormány pénzügyminisztere. Thaiföldi kollégája szintén tökéletes jelöltnek tartja Shanmugaratnamt.

A szingapúri politikust márciusban nevezték ki az IMF Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottsága élére három évre - ebben a testületben az IMF tagországainak pénzügyminiszterei és jegybankelnöke évente két ülésen egyeztetnek a szervezet követendő stratégiájáról. Emellett tagja a Harmincak Csoportja nevű nemzetközi gazdasági és monetáris tanácsadó bizottságnak. Ugyanakkor hazájában a héten nevezték ki miniszterelnök-helyettesnek és munkaügyi miniszternek, miközben megtartotta a pénzügyi tárcát is.Ennek nyomán azt nyilatkozta, hogy a kormányátalakítás lezárta azokat a találgatásokat, amelyek szerint az IMF első emberévé válhat - jelentette tegnap a helyi Straits Times napilap.