Szlovák újságíró-gyilkosság: a szálak Magyarországra is vezetnek

Két magyar férfi került a Ján Kuciak gyilkosai után nyomozó szlovák hatóságok látókörébe, az egyiktől szerezhették be azt a fegyvert, amivel megölték az oknyomozó újságírót és barátnőjét - írta a hvg.hu. A nyomozásba bevonták a magyar rendőrséget, amely több helyszínen tartott házkutatást, többek közt Budapesten, Kecskeméten és Zebegényben.
Domokos László, 2018. október 29. hétfő, 08:34
Fotó: AFP

Az egész Európában óriási felháborodást, Szlovákiában pedig belpolitikai válságot kiváltó Kuciak-gyilkosság egyik letartóztatott vádlottjának vallomása alapján a Pest megyei Zebegényben élő K. L.-től származhatott az a fegyver, amellyel megölték a szlovák újságírót és barátnőjét - derül ki a hvg.hu birtokába került európai nyomozási határozatból. A dokumentum alapján a vádlott vallomásán túl különféle "telekommunikációs adatok" is arra utalnak, hogy a magyar férfinek köze volt az orgyilkosok által használt fegyverhez.

A Ringier Axel Springer szlovák leányvállalatához tartozó aktuality.sk újságíróját és kedvesét, Martina Kusnirovát februárban szabályosan kivégezték nagymácsédi otthonukban. Még mindig nem tudni, ki adott megbízást a 28 éves oknyomozó likvidálására és eddig nem találták meg az orgyilkossághoz használt 9 milliméter kaliberű fegyvert sem.

Szlovákiában pár hete jelentette be az ügyészség, hogy négy férfit vádoltak meg az ügyben: a magyar származású Sz. Tamást, aki valószínűleg leadta a lövéseket, a szintén magyar származású A. Zoltánt, aki a közvetítő volt, illetve a sofőrként-segítőként közreműködő M. Marèek-et, valamint az akciót szervező, többieket kifizető A. Zsuzsovát.

A vallomásaik alapján került képbe a zebegényi K. L., akiről azt feltételezik, hogy ő adta el 3000 euróért azt a pisztolyt, amivel megölték a párt, a fegyvert személyesen adhatta át Sz. Tamásnak, aki a gyanú szerint végül meg is húzta a ravaszt - olvasható a dokumentumban. A szlovák nyomozók lenyomozták, ahogy K. L. és Sz. Tamás telefonált egymással, szerintük azért, hogy a fegyvervásárlás részleteit egyeztessék.

A gyilkos fegyver beszerzéséhez a szlovák nyomozók szerint egy másik magyar állampolgárnak, a Kecskeméten élő K. I. R.-nek is köze lehetett. Ő a mobiljának adatai alapján került képbe, mert gyanús lett, ahogyan Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt közvetlenül megelőzően K. L.-lel egymásnak telefonáltak - írta a portál.

A fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.10.29 08:55

Magyarok? Nem lepődök meg. Amióta Pintér kettő hetet igért, naponta történnek gyilkosságok, nemi erőszakok, stb. Szépen lassan mocskos kis bűnbarlang lett Magyarországból. Nem igaz Orbán ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html