Kuciak-gyilkosság: váratlan fordulat történt a bíróságon

A bíróság ártatlannak találta Marián Kocnert és Alena Zsuzsovát a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kusnírová meggyilkolása ügyében. A bíróság szerint nem bizonyosodott be, hogy részt vettek a gyilkosságban - adta hírül az ujszo.com.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 3. csütörtök, 11:22
Fotó: Getty Images

A bíróság Marian Kocnert (képünkön) és Alena Zsuzsovát felmentette a Ján Kuciak és Martina Kusnírová meggyilkolásának vádja alól - írja az ujszo.com.

Az ügyben Szabó Tamást bűnösnek találták. Az ítélet szerint Tomás Szabó Miroslav Marcekkel közösen, Andruskó Zoltán kérésére követte el a gyilkosságot. Szabót tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért, valamint a gútai Molnár Péter ellen elkövetett gyilkosságért 25 évre ítélték.

Szabónak további 140 ezer euró kártérítést kell fizetnie a Kuciak családnak, valamint 40 ezer eurót Molnár Péter családjának. Az indoklás szerint Miroslav Marcek és Andruskó Zoltán tanúvallomása is alátámasztja Szabó bűnösségét. Szabó a bűnösségét a bíróság előtt tagadta. A döntés nem jogerős.

Marián Kocnert bűnösnek találták illegális felfegyverkezésben, amit korábban ő maga is bevallott. A bíróság 5000 euró pénzbírságot szabott ki a vétségért, amit a bűnös öt hónap börtönbüntetéssel is kiválthat -  közölte Ruzena Sabová, a szenátus elnöke.

Az ítélethirdetésen csak Marián Kocner jelent meg, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás beleegyezésüket adták, hogy a távollétükben olvassák fel az ítéletet.

Kuciak családja és a meggyilkolt újságíró jegyesének édesanyja, Zlatica Kusnírová még az ítélethirdetés közben elhagyta a tárgyalótermet - írja az ujszo.com. "Reméltük, hogy nem mentik fel őket" - nyilatkozta a meggyilkolt lány édesanyja, aki reméli, a Legfelsőbb Bíróság másként dönt majd.

A bíróság indoklása szerint Szabó azért nem kapott életfogytiglant, mert enyhítő körülménynek tekintették, hogy a gyilkosságok elkövetése előtt normális életet élt.

Miroslav Marceket, aki bűnösnek vallotta magát, a bazini Specializált Büntetőbíróság még áprilisban 23 év szabadságvesztésre ítélte. Az ügyben elsőként Andruskó Zoltánt ítélték el, aki még a múlt év végén 15 év börtönbüntetést kapott. Ezt követően tanúként hallgatták ki őt a gyilkossági ügyben.

A bíróság Alena Zsuzsová szabadlábra helyezése mellett döntött. Az Új Szó szerint azonban Zsuzsovát nagy valószínűséggel újra őrizetbe veszik, a gyanú szerint ugyanis ő volt, aki megrendelte Peter Sufliarsky és Maros Zilinka ügyészek, valamint Daniel Lipsic ügyvéd meggyilkolását.

Kocner a váltóhamisítási ügy miatt továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK