Sima liberális győzelmet hozott a szlovák elnökválasztás első fordulója

Fölényesen nyerte meg a szlovák elnökválasztás első fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje, aki Maros Sefcoviccsal, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) párt jelöltjével került a második fordulóba - erősítették meg a Statisztikai Hivatal (SÚSR). A vasárnap délben nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint a voksolás első fordulójában Caputovának mind a nyolc szlovákiai megyében a szavazatok jelentős többségét sikerült megszereznie.
Dzindzisz Sztefan, 2019. március 17. vasárnap, 13:19
Fotó: AFP

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körének véglegesített, hivatalos végeredményei szerint Zuzana Caputovára a szavazók 40,57 százaléka, a második helyen végzett Maros Sefcovicra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt. A részvételi arány enyhén meghaladta az utolsó három ilyen voksolás átlagát, 48,74 százalékos volt. Az ország déli, magyarok lakta járásaiban a választási részvétel csaknem mindenütt alatta maradt az országos átlagnak - írja az MTI.

Mivel a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, így március 30-án második választási fordulót tartanak a két legtöbb voksot megszerzett jelölt részvételével. A választás második körében már egyszerű többség is elegendő a győzelem megszerzéséhez.

A szombati voksolás hivatalos végeredményei regionális lebontásban azt mutatják, hogy Caputovának - aki az alacsony támogatottságú Progresszív Szlovákia jelöltje és alelnöke - 79 szlovákiai járásból 71-ben sikerült győznie, többnyire fölényesen. Maros Sefcovic - aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke - ugyanakkor csak 7 járásban tudott többséget szerezni. Caputová Pozsonyban szerezte a legmagasabb arányú győzelmet, az ott leadott voksok több mint hatvan százalékát megszerezve. Sefcovic ugyanakkor a keleti és északi járásokban tudott jobb eredményt elérni.

Caputová aki az általa elért eredményt biztatónak minősítette, azt mondta, hogy a szavazáson megmutatkozott a változás, a tisztességesség és az igazságosság iránti igény. Hangsúlyozta azt is, hogy örül, hogy a második fordulóban egyiküknek sem kell majd szélsőségesekkel megküzdenie. Caputová ezzel vélhetően a harmadik helyen végzett Stefan Harabínra, illetve a negyedik legtöbb szavazatot szerzett - erőteljesen EU- és NATO-kritikus - Marián Kotlebára célzott.

Az eredményeket Sefcovic is a változás iránti igény kifejezésének látta, szerinte Szlovákiában nyugodt belpolitikai helyzetre és társadalmi megbékélésre van szükség. Sefcovic rámutatott, hogy a verseny most újrakezdődik, ő pedig a hagyományos keresztény értékek megőrzésének fontosságára akar rámutatni, s a második fordulót egy olyan népszavazásnak tekinti, amelyben arról is döntés születik, hogy teret kap-e egy "szuperliberális" program.

A szlovák elnökválasztás első körében a harmadik helyen Stefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával.

A szlovák kereszténydemokrata politika doyenje, az államfőválasztáson már többedik alkalommal induló Frantisek Miklosko a voksok 5,72 százalékát kapta meg. Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt jelöltje a szavazatok 3,1 százalékát szerezte meg. Ez alig több, mint fele annak az eredménynek, amit öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula, a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje szerzett. A többi jelölt a voksok kevesebb mint három százalékával volt kénytelen megelégedni.

A második körbe tovább nem jutott államfőjelöltek közül egyelőre senki nem jelezte, hogy kit kíván támogatni a második fordulóban. Helyi megfigyelők szerint azonban - az egyes jelöltek választói bázisának összetételét figyelembe véve - Maros Sefcovics lehet az, aki a kiesett jelöltekre szavazók nagyobb hányadának támogatását megszerezheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.17 20:16

És egy kis tanulmány a dilettáns magyar újságírók számára.
A szlovákok így tájékoztatták a népet a választásról, lehet tanulni:
https://www.aktuality.sk/clanok/671317/prezidentske-volby-2019-vysledky/
gyors, precíz, átlátható, informatív
A magyar választási műsor egy rakás sz@r.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.17 19:22

Hiába a rengeteg kiküldött pénz, mégsem jut semmire az ingyenebédes mkp, élen csákyval és menyhárttal.
Jó nagy bukta az MKP, de orbán tömi pénzzel.
Már a neve is rossz: MKP, vagyis a volt Magyar Kommunista Párt.
És ez az mkp mást sem csinál mint elnyeli az orbán által kiküldött pénzt, majd köpköd az eredményt felmutató Bugár Bélára, aki kilépett a pénznyelő mkp-ből, és olyan pártot alapított, amelyik eredményeket ér el.
Ez a rohadék mkp szétcseszi a magyarságot, ahogy itthon a fidesz a népet. Ezért pénzeli az orbánoárt.
Az mkp beégett csákyval, beégett menyhárttal, s már a 3. ki tudja milyen nevűvel indul, de rendre bukik.
A mocskos mkp lényege, hogy Bugár alá tegyen, de nem sikerül, viszont a kinti magyarsággal kicseszik ez a rohadék párt.
A tetű mkp be sem került a parlamentbe, Bugár pártja viszont kormánykoalícióban van.
Mert a kinti magyarok átlátták az mkp pénznyelde mocskosságát, és hogy fideszes érdeket szolgálva, kicsesznek a szlovákiai magyarsággal.
Ez a szemét mkp indított egy jelöltet, de annyira csúfosan indult, hogy fel is kellett adnia, s lemondott másnak a javára.
Az mkp egy rendes jelöltet nem tudott kiállítani az elnökválasztásra.
A tetves mkp minden választáson bukik, s kicseszik a kinti magyarsággal.
A tetves mkp még egyszer sem köszönte meg az itteni magyaroknak, hogy milliárdokat küldtünk ki neki, amiből jól elvannak.
A rohadék mkp csak ingyenebédes jóléti párt, amelyik a magyarok pénzéből él, s a kinti magyarok ellen ténykedik.
Sorra bukja a választásokat, nem érti meg, hogy nem kell a kinti magyaroknak.
Caputova pedig megérdemli a győzelmet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html