Szögesdrótot bontana a Sziriza

Lebontaná a török-görög határon az illegális bevándorlók miatt emelt szögesdrótkerítést a Görögországban néhány napja kormányra került Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza).
Inforádió, MTI, 2015. február 8. vasárnap, 17:45
Fotó: Reuters

Igazi szégyen egy demokratikus ország számára egy ilyen kerítés - mondta vasárnap Jeórjiosz Kondrosz, a Sziriza vezető politikusa az APA osztrák hírügynökségnek Bécsben. Úgy vélte, a 2012 végén felállított kerítés hibás jelzést küld az országról, és hangsúlyozta, "Görögország Európa kapuja".

A kerítés miatt jogvédő szervezetek folyamatosan bírálták Athént, mivel ez a Közel-Keletről Törökországon keresztül Európába igyekvő illegális bevándorlókat a szárazföldi utazás helyett a veszélyes tengeri út megtételére kényszeríti. Kondrosz vasárnap megerősítette, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pártja lazít a dél-európai ország eddigi szigorú migrációs politikáján.

Az új kormány nemrég bejelentette, hogy minden Görögországban született külföldinek megadja a görög állampolgárságot. Emellett a hatóságok változtatnak a menedékkérelmek elbírálásának gyakorlatán. A dél-európai országot a menedékkérőkkel szembeni elégtelen bánásmód miatt is gyakran bírálták a jogvédő szervezetek. Kondrosz úgy vélte, sok menekülttábor ugyancsak "szégyen" Görögországnak, és azokat fel kellene számolni. Emellett a politikus leszögezte, hogy a Sziriza a lehetőségekhez képest sokkal több eszközt fog a menekültek ellátására fordítani. Kondrosz azt is megígérte, fellépnek a menedékkérőkkel szembeni, elsősorban szélsőjobboldaliak által elkövetett erőszakos cselekmények ellen.

A Sziriza azt reméli, tervei megvalósításához segítséget ad az Európai Unió. Kondrosz szerint az uniós szabályozás megváltoztatására lenne szükség, ugyanis a jelenlegi rendszerben a menekültek kizárólag ott folyamodhatnak menekültkérelemért, ahol először léptek az EU területére. A politikus úgy vélte azonban, a bevándorlóknak esélyt kellene adni arra, hogy "ott kössenek ki, ahova eredetileg indultak, és nem szabadna őket bezárni abba az országba, ahova megérkeztek".

Tavaly év végén a görög menekültügyi szolgálat közölte: 2013 júniusa és 2014 november között 13 289-en folyamodtak menekültstátusért a görög hatóságoknál, s közülük 1764 emberről vélték úgy a görög hatóságok, hogy megilleti őket a menekülteknek járó nemzetközi védelem joga.

HOZZÁSZÓLÁSOK