Szökőár: már több mint 15 ezer áldozat, Afrikát is elérte a hullám

Átlépte a 15 ezret az elsősorban Szumátrán pusztító szökőár áldozatainak száma, miközben az ár elérte Afrika partjait, az utórengések újabb cunamik keletkeztek, amelyek néhány órán belül elérhetik Sri-Lanka partjait.
NAPI Online, 2004. december 26. vasárnap, 14:58
Fotó:

Az Indonéziához tartozó Szumátra közelében tegnap hajnalban kitört nagyerejü földrengés nyomában járó szökőárak már több mint tizenötezer halálos áldozatot követeltek egész Délkelet-Ázsiában, köztük népszerű üdülőhelyeken is. Az áldozatok között egyelőre 70 külföldit találtak, ám személyazonosságuk még ismeretlen. Az eltűntek száma több ezer, a kitelepítettek száma pedig elérte az egy milliót.
Thaiföldön, a közkedvelt idegenforgalmi célpontnak számító Phuket tartományban a Bloomberg által idézett helyszíni beszámolók szerint bungalók sokaságát söpörte el az áradás, fürdőzőknek és autósoknak veszett nyomuk. A 8-10 méter magas hullámok elől a strandolók legfeljebb a háztetőkre menekülhettek. Számos búvár rekedt valószínűleg a víz alatt (Thaiföld partjainál is). A szökőár elborította az ilyenkor szintén turistákkal teli Maldív-szigetek fővárosát, Malét is, áldozatokról egyelőre nem tudni. Az ABC News szerint a legtöbb halálos áldozatot és eltűntet Srí Lankáról, illetve Indiából jelentették, sok köztük a halász, akit a tengeren ért a csapás. A BBC szerint Sri Lankán 4850, Indonéziában 4440, míg Indiában 4270 az áldozatok száma.
A földrengés az US Geological Survey szerint a Richter-skálán 8,9-es erősségű volt, az ötödik legerősebb az utóbbi száz évben, epicentruma a tengerben volt.
Magyar áldozatokról továbbra sincs hír. A Külügyminisztérium egyelőre nem kapott információt arról, hogy lenne magyar áldozata a délkelet-ázsiai földrengésnek, illetve szökőárnak - nyilatkozta vasárnap NAPI Online-nak Polgár Viktor külügyi szóvivő, aki a helyi képviseleteket ajánlja információs forrásnak. Krebsz Adrien, a Malév szóvivője az MTI szerint közölte: éjszaka (még a földrengés előtt) rendben leszállt az a Malév charterjárat, amely 185 utast vitt a Maldív-szigetekre. A gép ma hajnalban tért vissza hatvan utassal a fedélzetén, a gép eredetileg üresen landolt volna Magyarországon, ám azoknak a turistáknak, akik haza akartak jönni - köztük több külföldinek is - helyet biztosítottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK