Bekeményítenek a gazdagabbakkal szemben a lengyelek

Lengyelországban szolidaritási adót vetnek ki a magas keresetűekre. A bevételből a mozgáskorlátozottak szociális támogatását akarják növelni.
Barabás Júlia, 2018. október 27. szombat, 10:02
Fotó: Shutterstock

A lengyel Szejm megszavazta a mozgássérült személyek támogatását segítő szolidaritási alap létrehozását - adta hírül a gazeta.pl. Az ehhez szükséges forrást részben a szolidaritási járulék adja majd, amelyet a jobban keresők fognak fizetni.

Az alapot részben a vállalatok munkavállalói után fizetett járulék átcsoportosításából, részben a szolidaritási járulék bevezetésével töltik fel. A cégek ma bevételeik után 2,45 százalékos munkavállalói járulékot fizetnek, amelynek egy részét az új alapba teszik. Ebből 647 millió zloty bevételre számítanak.

A szolidaritási adót azoktól a természetes személyektől vonják le, akik éves jövedelme meghaladja az egymillió zlotyt (75 millió forint). Ennek négy százalékát kell majd ezen a címen befizetniük a szolidaritási alapba. A 2016-os adóbevallások alapján a kormány úgy becsüli, hogy ezen a címen 1,15 milliárd zlotyt bevétel keletkezik.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK