Szorosabban működne együtt a Föld lakosságának 40 százaléka

Konkrét döntéseket hozhat a jövő héten a fejlődő világ öt vezető országát tömörítő BRICS-csoport annak érdekében, hogy a szervezet keretét tartalommal is megtöltse. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő szervezet kétnapos csúcsértekezlete kedden kezdődik a brazíliai Fortalezában.
MTI, 2014. július 12. szombat, 16:12
Fotó: Reuters

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a héten azt mondta, hogy a csúcsértekezleten a tagországok felállítják saját fejlesztési bankjukat és döntenek arról, hogy annak székhelye Sanghaj, vagy Újdelhi legyen.

A létrehozandó bank tőkéje 10 milliárd dollár lesz és ezen felül további 40 milliárd dollárig vállalna kezességet. Az 50 milliárd dollárt rövid időn belül 100 milliárd dollárra növelik és a közös bank várhatóan 2016-ban lát hozzá a hitelfolyósításhoz. A bank elsősorban az infrastruktúra fejlesztését finanszírozza majd a tagországokban.

A BRICS-országok ezen felül várhatóan megállapodnak egy 100 milliárd dolláros devizaalap létrehozásáról, amivel a devizapiacokat akarják stabilizálni, illetve ellensúlyozni szeretnék az amerikai Fed kötvényvásárlási programjának várható leállítását.

A tagok eredetileg 240 milliárd dolláros alapot szerettek volna, de ehhez nem jött össze elég pénz. Kína 41 milliárd, Brazília, India és Oroszország egyenként 18 milliárd, Dél-Afrika 5 milliárd dollárt fog beletenni az alapba.

Az orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy ez a két téma az, amikről a jövő héten minden bizonnyal döntenek, de lesz még számos olyan kérdés, amit csak elkezdenek tárgyalni, határozni csak később fognak.

Oroszország januártól veszi át a BRICS soros elnöki tisztét. Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója már erre az időszakra gondolva beszélt arról, hogy létre kell hozni a BRICS-országok energetikai szövetségét. Ennek keretében felállítanák a tagországok energiabiztonságát célzó közös - ahogy fogalmazott - "üzemanyagtartalék-bankját", és megalapítanák a BRICS energetikai intézetét, amely a világ szénhidrogénpiacának eseményeit követi és elemzi.

Jurij Usakov szerint szükség van még az öt tagország vezető egyetemeit érintő konglomerátum felállítására is, különös tekintettel a közgazdasági és a technológiai szakokra.

Az orosz elnöki tanácsadó bejelentette, hogy a legközelebbi BRICS-csúcsot az oroszországi Ufa városában rendezik jövőre, július 9-10 között.

A BRICS-országokban él a Föld népességének 40 százaléka, a 2000-es 16 százalékról 2010-re 25 százalékra emelkedett részesedésük a világ GDP-jéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.13 01:56

Az USA államadósságának mekkora része is van a BRICS kezében? Én nem írnám le őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.12 19:50

Az antiamerikaiak vilagszerte igen nagy remenyeket fuztek 15 eve ehhez a BRICS hez. Hogy a BRICS majd padlora viszi, tonkreteszi az USA-t. Alom, alom, edes alom semmi nem lett belole. Az 5 kozzul csak Kina megy valahogy a tobbi csak dogledezik, nem mas mint egy fel tegla, brick (tegla angolul). Hogy a vilag lakossaganak a 40%-at tomoritik??? Ha, ha. Nem a csorok szamitanak. Idaig sem azok szamitottak. Az USA GDP-je majdnem annyi mint eze a magat megjatszo 5 prolie. Es az a kis milliardos osszegek akit ezek probalnak osszedobni nagy nehezen...Valoban szorakoztato. Ami csak egynapi devizaatvaltas jelent a mai vilagban: valami hihetetlen 4 trillio dollaros osszegrol van szo. Ebbol 70-75 szazalek dollarban. Es akkor probalkoznak ezek a csorok???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.07.12 17:32

Az, hogy ne sikerült nekik 240 milliárd dollárt 5-en összehozni is azt jelzi, hogy anyagi helyzetük korántsem olyan jó mint amilyennek mutatják.. A FED programja gigantikus pénznyomtatás volt amit ezzel a pénzel nagyon ellensúlyozni nem tudnak majd.. annak idején sokan próbálkoztak intervencióval a deviza piacokon Oroszország mind a mai napig próbálkozik ezzel, és Ukrajna is, de ez mind inkább csak pénz égetés.. a Piacoknak sokkal több pénzük van mint egyes országoknak, és ráadásul jövedelmét egy ország erre fel sem tudja használni.. ekkora összegek nem hiszem azt, hogy egy pánik esetén stabilizálni tudják az árfolyamok olvadását..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html