Szorul a hurok a brazil államfő nyaka körül

A Dilma Roussef brazil államfő elleni bizalmatlansági eljárás megindítására szavazott vasárnap az alsóházi tagok több mint kétharmada, Rousseff így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megfosszák elnöki megbízatásától.
MTI, 2016. április 18. hétfő, 09:34

A 2011 óta hatalmon lévő Rousseff ellen a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is az állami mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt. Az ellenzék emellett azzal is vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Habár az elnök hivatalosan nem gyanúsítottja, politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák.

A szavazatszámlálás nem végleges eredménye szerint az indítványra szavazott legalább 342 az 513 képviselő közül. A végleges eredmény az eljárás támogatóinak ennél is nagyobb arányú győzelmét mutathatja majd.

Rousseff ügye most a felsőház elé kerül, ahol már az egyszerű többség is elég ahhoz, hogy meginduljon az eljárás az államfő felelősségre vonási eljárása. Ha a szenátusi szavazást is elveszíti Rousseff, akkor vizsgálat indul ellene, ami fél évig is tarthat. Erre az időre Rousseffet az alelnök, a Petrobras-botrányban szintén érintett Michel Temer helyettesítené már májustól.

A több órán át tartó parlamenti szavazás és az azt megelőző parlamenti vita idején Rousseff több ezer bírálója és támogatója vonult az utcára számos városában. A fővárosban, Brazíliavárosban, a kongresszus épülete közelében a hatóságok a két tábort egy csaknem egy kilométer hosszú, két méter magas fémkerítéssel választották el egymástól.

Az elnök puccsnak nevezte az elmozdítására irányuló eljárást. "Akkor mostantól a bíróságon, az utcán és a szenátusban fogunk harcolni" - mondta a 13 éve hatalmon lévő Munkások Pártja vezetője, Jose Guimarães.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a mintegy 200 milliós brazil lakosság több mint 60 százaléka egyetért a Rousseff elleni bizalmatlansági eljárás megindításával.

HOZZÁSZÓLÁSOK