A spanyol áramfogyasztás szerdán ötödével esett a Red Electrica SA tájékoztatása szerint, mivel több ezren tilatkoznak munkabeszüntetéssel az erőművekben. A Ryanair törölte összes spanyolországi járatát, a közösségi közlekedésben nagy csúszások vannak, és szerda reggel az újságosstandok is üresen sorakoztak Madridban.

A spanyol munkavállalók csupán 17 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek, a kulcsfontosságú közlekedési szektorban azonban lényegesen nagyobb arányban vannak. Sztrájkol az összes bányász, a fémiparban dolgozók 74 százaléka, az energiaiparban pedig a munkavállalók 65 százaléka állt le a munkával.

A spanyol munkaügyi miniszter, Celestino Corbacho szerint azonban normálisan telik a nap, mivel a közlekedési szolgáltatások minimumát biztosítani tudják. Az európai szakszervezeti szövetség (ETUC) szerint a spanyol általános sztrájk mellett egyidejűleg sztrájkolnak 12 országban, köztük a jelenleg a nemzetközi figyelem középpontjában lévő Írországban, Olaszországban és Portugáliában.