Tabut döntöget Merkel - Üzenet az ECB-nek

Miközben egyre többen azzal számolnak, hogy a jövő héten kamatot vág az Európai Központi Bank (ECB), Angela Merkel német kancellár kamatemelés szükségességére utaló kijelentést tett egy csütörtöki konferencián - írja a Financial Times. Ezt akár szóbeli intervenciókét is lehet értelmezni, ami viszont meglehetősen furcsa egy, a jegybanki függetlenséget komolyan vevő német politikustól - jegyzi meg a lap az elemzésében.
NAPI, 2013. április 26. péntek, 11:44
Fotó: Napi.hu

A német kancellár meglehetősen szokatlan, szóbeli intervenciónak is értelmezhető kijelentést tett egy csütörtöki beszédében - miközben egyre több közgazdász számít arra, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kamatot vág a jövőheti ülésén az eurózóna gyenge teljesítményét jelző adatokra alapozva, Angela Merkel egy csütörtöki beszédében arról beszélt, hogy Németország magasabb alapkamatot látna szívesen. Ez a Financial Times cikke szerint az egyre hangsúlyosabban megjelenő prosperáló észak és a megszorítások súlya alatt kínlódó dél közötti mélyülő szakadékot jelzi az unión belül. (Az FT megjegyzi, hogy a kancellár egy takarékpénztáraknak szervezett konferencián beszélt. Ezek a pénzintézetek úgy vélik a kamatkörnyezet károkat okoz az üzleti modelljükben, miután az infláció alatti kamatok miatt egyre nehezebb betéteseket vonzani.)

"Az ECB nyilvánvalóan nehéz helyzetben van" - idézi az FT Merkel Drezdában elhangzott szavait. "Németország esetében jelenleg kissé meg kellene emelni az alapkamatot, de más országok esetében még többet kellene tennie a nagyobb likviditás biztosítása érdelében, és különösen azért, hogy a likviditás a vállalati finanszírozást is elérje" - mondta Merkel.

Az FT ugyanakkor megjegyzi, hogy miközben Merkel szavai tükrözik a német közgazdászok véleményét, a Bundesbank függetlenségének hagyományán nevelt német politikusok általában kerülik a monetáris politikával kapcsolatos véleménynyilvánítást. Emellett azonban Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is tabut döntött, miután egy közelmúltban készült interjúban kijelentette: az ECB-nek most már ki kellene szivattyúznia a likviditást a rendszerből.

A kancellár kommentjével kapcsolatban Philipp Rösler gazdasági miniszter úgy nyilatkozott: "az ECB függetlensége a kormány vezérelve". "Nem szeretném, ha a kancellár szavait félreértenék. Teljesen biztosak vagyunk abba, hogy az ECB megfelelően látja el a mandátumát" - tette hozzá.

Megszorítás vs. növekedés

A múlt héten azonban ismét előtérbe kerültek a növekedés vs. megszorítás közötti viták, illetve egyre hangosabbak azok a Németországon kívülről érkező kritikák, amelyek a válságkezelési intézkedések újragondolását sürgetik - ehhez már csak egy adalék, hogy a legfrissebb adatok alapján például Spanyolországban a munkanélküliek száma átlépte a 6 milliót, Franciaországban pedig a 3,2 milliós rekord szintre emelkedett a legfrissebb adatok szerint.

A recesszióval küzdő tagállamokban az emelkedő munkanélküliség miatt egyre szélesebb kör vélné szükségesnek az eurózónás alapkamat csökkentését, annak ellenére is, hogy a valutaövezet jegybankja és több közgazdász szerint egy negyed százalékpontos vágásnak csak szimbolikus jelentősége lenne olyan tagállamok esetében mint például Spanyolország. A bank szerint ugyanis az eurózónában a baj oka, hogy a transzmissziós mechanizmus csatornái nem működnek megfelelően, így a kamatcsökkentés nem érvényesül megfelelően a reálgazdaságban a hitelhez jutás költségeiben. Egy kamatvágásnak egyébként leginkább Franciaország lehetne a haszonélvezője - jegyzi meg az FT. Miután azonban a monetáris politikának a limitált a mozgástere, a figyelem középpontjába ismételten a fiskális politika került.

Németország a megszorítások politikájának nagy szószólója, de Spanyolország, Olaszország miniszterelnök-jelöltje és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aggodalmukat fejezték ki a válságkezelés e módja iránt. Ugyanakkor Berlin enyhülésére utalhat a megszorítások hangoztatásában, hogy csütörtökön azt is jelezte, támogatná az Európai Bizottság döntését, amennyiben az még egy évvel kitolná Franciaország esetében a 3 százalék alatti költségvetési deficitcél elérését.

Elfogyhatnak az érvek

Közben az áprilisi felmérések a német gazdaság gyengélkedésére is utalnak, ami szintén növeli a valószínűségét egy ECB kamatvágásnak. A Reuters pollban megkérdezett 76 közgazdász szűk többsége vár kamatcsökkentést a következő heti ülésen.

Bár a német gazdaság sokkal jobb állapotban van, mint az eurózóna több más gazdasága, de a Markit beszerzési menedzserindex áprilisban Európa legnagyobb gazdaságának zsugorodását mutatta, az Ifo üzleti hangulatindexe pedig már második hónapja esik. Amennyiben viszont a német gazdaság stagnálni kezd, a monetáris szigorítás melletti érvek kisiklanak - jegyzi meg az FT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.04.26 12:37

Ilyen ez a jegybanki függetlenség, független a perifériától ês mindig a központi országok gazdasági igényeit szolgálja ki.

Most, amikor már a franciáknak is megszorítani kellene, nem tartják jó ötletnek...
Most a pénznyomtatást tartják annak... érdekes... Nagypofájú banda, Barossovsl az êlen. Az országa több miny 70 mrd euro EU-s pênzt vert el a semmire. Nulla eredmény. Kibulizott egy csomó pénzt a semmiért cserébe, hol van a strukturális kiigazítás? Miért csak kelet-közêp európától követelik a 3% hiánycêl tartását? És mégis nálunk követel a kutyájuk Bajnai jövedrldmadóemelést, minimálbércsökkentést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.26 12:19

@nylonzsak: Na, na...ilyen összetett mondatokban megfogalmazott komplex kérdéseket nem szabad feltenni szíktának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2013.04.26 12:14

@szkiita: Nagyeszű! Merkel fizikus. Ergó csöppet jobban tud számolni mint Te valaha is fogsz ... A kamatcsökkentésnek és növelésnek pedig egyaránt ára van amit mi átlagpolgárok fogunk megfizetni bármi is kering a fejedbe, már ha kering valami. :) Gondolom ahova Te jártál ilyesmiről nem nagyon volt szó ...

Találos kérdés külön Neked: Milyen időtávon Ki jár jobban egy ECB kamatemelés / kamatcsökkentés esetén? Időtávok: mondjuk 1/2, 1, 5 év, meg özönvíz esete. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.26 11:57

Merkel kamatot emelne a válság közepén...,tényleg hülye...,milyen iskolája van ennek ??...fodrász?..kozmetikus?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html