Találtak kapcsolatot a Zika-láz és a kisfejűség között

Tudományos bizonyítékot tártak fel a Zika-vírus és a kisfejűség (mikrokefália) között szlovén kutatók, akik egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Eredményeiket a The New England of Journal of Medicine című orvostudományi folyóiratban ismertették.
MTI, 2016. február 11. csütörtök, 14:33
Fotó: MTI/EPA

A magzatot vizsgálva Zika-vírust találtak az agyi szövetekben, ám nem bukkantak nyomára 13 másik olyan vírusnak, amely szintén mikrokefáliát okozhat - írták tanulmányukban a ljubljanai egyetem klinikai központjának munkatársai.

A fertőzött magzatot egy szlovén nő vetette el terhessége 32. hetében, miután az ultrahangos vizsgálat komoly rendellenességeket mutatott születendő gyermeke agyában. A nő Brazíliában esett teherbe, és a várandósság 13. hetében jelentek meg nála a Zika-láz tünetei. A 14. és a 20. hétben elvégzett magzati ultrahangos vizsgálatok eredményei azonban még rendben voltak, és csak a 29. hétben találtak súlyos rendellenességeket, így a nő az abortusz mellett döntött.

A szlovén szakemberek vizsgálati eredménye rendkívül fontos, mert eddig csak feltételezték a Zika-vírus és a kisfejűség közötti kapcsolatot, de nem erősítették meg. A szlovén kutatók vizsgálata bizonyította, hogy a kórokozó a fertőzött anyából a magzat agyába kerülhet, amelyben tartós károsodást okoz.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a döntő bizonyítékhoz további vizsgálatokra van szükség. A kutatócsoport csütörtökön egy ljubljanai sajtótájékoztatón ismerteti az eredményeket.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer mikrokefáliás csecsemő jött világra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején vészhelyzetet hirdetett az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett Zika-vírus miatt. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a kórokozó által okozott megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

HOZZÁSZÓLÁSOK