TÁMADÁS IRAK ELLEN (ÚJ)

Magyar idő szerint hajnali fél négykor célzott csapásokkal korlátozott támadás indult Irak ellen. A Bagdad környékét érő támadás első lépése volt egy átfogó és összehangolt hadjáratnak - nyilatkozta Bush elnök
Szabó Márta, 2003. március 20. csütörtök, 07:31
Fotó:

Hírügynökségek szerint 40 perccel az ultimátum lejárta előtt döntöttek a kezdetről, mert amerikai hírszerzői forrásokból értesüléseket szereztek az iraki vezetők, köztük Szaddam Huszein hollétéről. A három hullámban érkezô csapásokat az Öbölben állomásozó hajókról indított Tomahawk robotrepülőgépekkel és F 117-es lopakodókkal hajtották végre. A célpontok között volt a BBC értesülése szerint az iraki vezetők egy csoportjának bunkere, az állami rádió és televízió és egy finomító. Állítólag amerikai kommandósok is megjelentek Irakban, ellenzéki irakiakkal együtt.
A támadások várt összehangolt nagy hulláma még nem indult be, egyes szakértők szerint 10-12 óra múlva várható. A Pentagon maga is hangsúlyozta, hogy a háború igazi kezdetét jelentő "A-óra" még nem érkezett el.

Néhány órával a támadás után Szaddám Huszein beszédet mondott az iraki tévében, katonai egyenruhában, papírról olvasva, szégyenletes bűnnek nevezve a háborút és megígérve Irak győzelmét.

A Malév gépei közül egyelőre egy sem állt le - mondta az MTV-ben Péter Gyöngyi szóvivő - , a hajnali Tel Aviv-i járat is rendben elindult.

HOZZÁSZÓLÁSOK