Teljes összeomlás: Moszkva beintett

Több mint 30 százalékkal leértékelődött a belorusz rubel egyetlen nap alatt, s a válságot súlyosbítja, hogy Moszkva megtagadta a korábban megígért milliárdos hitelt - inkább felvásárolná a belorusz vállalatokat.
Barabás T. János, 2011. május 12. csütörtök, 11:10
Fotó: Napi.hu

Nem bírta tovább a valutaválság nyomását a belorusz rubel - a minszki jegybank felszabadította készpénzpiaci árfolyamát, ami gyakorlatilag leértékelését jelenti. A helyi pénz egyetlen nap alatt értékének több mint 30 százalékát vesztette el: a hivatalos, 3000 rubel=1 dollár helyett a pénzváltóknál több mint 4000-et kell fizetni. Eddig a pénzváltók csak 2 százalékkal térhettek el a hivatalos árfolyamtól - írta a BelaPAN.

A központi bank közleményében azt állítja, ez a lépés megfékezi a külföldi valuták felvásárlását - ami tömegmozgalommá vált az utóbbi hetekben a leértékelésre számító beloruszok körében. Külső szakértők szerint valószínűbb, hogy fokozódik a roham, hiszen az emberek egyik napról a másikra elvesztették megtakaritásaik harmadát, és joggal tartanak attól, hogy ez a folyamat nem állmeg. Leonyid Zajka belorusz közgazdász a Bielsat tévének úgy nyilatkozott, hogy a dolog a bankrendszer összeomlásához vezethet.

A helyzetet az a segély volt hivatott megmenteni, amiről a minszki kormány március óta tárgyal Moszkvával. A leértékeléssel egyidejűleg azonban ez ügyben is hideg zuhanyt kaptak - tegnap Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter közölte, a kért 1 milliárdot az orosz költségvetésből nem áll módjukban odaadni, a további 2 milliárdot kérjék az eurázsiai gazdasági közösség válságelhárító alapjától. Ennek az alapnak az oroszok az alapítói, így arról Vlagyimir Putyin jövő heti minszki látogatása során tárgyalhatnak.

Kudrin szerint a beloruszok évi 1 milliárd dollárra számíthatnak 2013-ig - jelentette a RIA Novosztyi. Mint mondta, ez azonban nyilvánvalóan nem lesz elegendő, ezért azt javasolta, kezdjenek nagyszabású privatizációba - amit az orosz vállalatok örömmel üdvözölnének. E nyilatkozata igazolni látszik azokat a már korábban felmerült elemzői véleményeket, hogy Oroszország szeretné felvásárolni a szomszéd ország kulcsfontosságú vállalatait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.05.14 10:46

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

qwert99, 2011.05.12 13:02

@Jhony: az orosz nagykövet távírata moszkvába:
moszkva tért átnevezték stop
gáz stop
olaj stop

vagy valami ilyesmi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.12 12:27

Ez gáz.
Íme egy csőd.
Ebből még az is lehet hogy elvesztik a függetlenségüket mint ország ha az oroszok nyújtanak hitelt.
Az biztos hogy hitel nélkül ezt nem élik túl!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html