Teljesülhet Orbán egyik nagy terve

Görögország és Oroszország megegyezett arról, hogy az uniós tagországban továbbépítik a török áramlat gázvezetéket. Ez a csőkígyó a Fekete-tenger fenekén szállíthat orosz gázt Törökországba. A magyar kormány támogatja a vezeték továbbépítését Európa közepe felé.
Napi.hu, 2015. június 19. péntek, 13:07
Fotó: Reuters

Oroszország és Görögország megállapodást írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amelynek az lenne a feladata, hogy tovább építse a török áramlat gázvezetéket görög területen - jelentette be a szentpétervári gazdasági fórumon Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter. A folytatás a dél-európai vezeték nevet kapta a szándéknyilatkozatban, amelyet pénteken írtak alá.

A két ország azonos részesedéssel bírna a vállalkozásban. A csövek lefektetését 2016-ban kezdenék el és 2019-ben fejeznék be. A beruházáshoz a moszkvai kormány biztosítaná a pénzt, Athén a tranzitdíjból törlesztené a munka értékét. Oroszországot az állami tulajdonban lévő Vnyesekonombank (VEB) képviselné a közös vállalat- derült ki Novak szavaiból. Görög kollégája történelminek minősítette a megállapodáshoz vezető pénteki tanácskozást.

A vezeték szerinte nem csupán Görögországot és Oroszországot kötné össze, hanem az európai népeket is - idézte a politikust az orosz Szputnyik hírügynökség. Az projekttel erősíteni kívánják a stabilitást és a népek barátságát, valamint, természetesen nem utolsósorban, a békét. A gázvezeték senki ellen nem irányul Európában vagy máshol kerek e világon. Ezzel szemben az egész régió üdvét szolgálja.

Része a magyar kormány tervének

A török áramlat az Oroszországot és Bulgáriát összekötő déli áramlat helyére lépett, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő 2014 decemberében bejelentette az utóbbi feladását. Az EU nem támogatta a déli áramlatot, mert egy kézben, a Gazprom tulajdonában lett volna a vezeték és benne susogó gáz, amit az uniós szabályozás megengedhetetlen monopóliumnak tart. Az új terv szerint Törökországba szállítanák az orosz gázt (szintén a Fekete-tenger fenekére fektetett csöveken). Így évente 63 milliárd köbméter energiahordozót juttathatnának el a török-görög határra.

Görögország, Macedónia, Magyarország, Szerbia és Törökország külügyminisztere Budapesten április elején letette a voksát országaik energetika együttműködésének megerősítése mellett, ami egyet jelentene az orosz vezeték továbbépítésével. A projekt mellett Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt. A bolgár ellenzék bírálta a szófiai kormányt azért, hogy kimarad a projektből - a bolgárok nagy pénzt reméltek a váratlanul kimúlt déli áramlaton szállított gáz tranzitdíjából.

Még egy válságtanácskozás
Az eurózóna állam- és kormányfőinek hétfő estére összehívott rendkívüli csúcstalálkozóját megelőzően újra összeül a közös európai pénzt használó országok pénzügyminisztereinek tanácsa, az eurócsoport is - jelentette az MTI Michel Sapin francia pénzügyminiszterre hivatkozva. Sapin szerint egy ilyen csúcstalálkozót a pénzügyminisztereknek kell előkészíteniük, ezért mindenképpen össze kell hívni az eurócsoportot a tanácskozás előtt. A testület csütörtökön eredménytelenül tárgyalt Görögország finanszírozásának felújításáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.06.20 08:20

Haha, a görög csoda: vezetéképítés pénz nélkül. Teljesen zavaros. Jövö héten már csödben vannak. Haha, ezzel melléfogott Mr.Putyin. Inkâbb az Északi Áramlatra koncentrálna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.19 15:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.06.19 15:17

Mi lenne a különbség e között meg a déli áramlat között? Semmi. Majd megint nekiállunk pénzt koldulni az uniótól? Mert pénze kinek van megépíteni? Álmodik a nyomor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html