Terror Egyiptomban: maradnak a magyarok

A vasárnap estig beérkezett információk szerint nincs magyar sérültje vagy halottja a Sharm-el Sheikh-i merényleteknek, bár még nem azonosítottak minden áldozatot.
NAPI Online, 2005. július 24. vasárnap, 20:06
Fotó:

Az MTV híradójának Pető Tibor nagykövet elmondta: nem tud arról, hogy a kint tartózkodó magyarok közül bárki haza akarna utazni. A charter járatok hetente érkeznek, mindenkinek a következő heti gépre van visszafelé jegye.
A szombatra virradóra elkövetett merényletsorozat legkevesebb 88 halálos áldozatot követelt. A híradó.hu, illetve a Klubrádió korábbi információi szerint a térségben mintegy 500 magyar turista lehet. Az áldozatok zöme egyiptomi. A terrortámadást az al-Kaida egyiptomi és szíriai csoportja vállalta magára, mint közölték: ez válasz a muzulmánok elleni afganisztáni, iraki és csecsenföldi akciókra.

Egyszerre hét pokolgépet robbantottak fel, közülük négyet öngyilkos merénylők tehergépkocsikban, szállodák, illetve zsúfolt bazárok közelében. Tavaly októberben 34-en haltak meg egy hasonló gépkocsis bombamerényletben a Sínai-félsziget egy másik üdülőhelyén - emlékeztetett a BBC. A mostani előtti legsúlyosabb egyiptomi merénylet során, 1997-ben, 58 külföldi és 4 egyiptomi halt meg Luxor közelében.
A magyar külügyminisztérium még nem rendelt el utazási tilalmat Egyiptommal szemben, erről hétfőn születhet döntés. Ha ezt megteszi, akkor az utazási irodák kötelesek visszatéríteni a lemondott utak árát. Egyiptom évek óta a "fokozott biztonsági kockázatú" országok listáján szerepel a külügynél.
HOZZÁSZÓLÁSOK