Terrorcselekmény kísérleteként vizsgálják az oslói támadást

Terrorcselekmény-kísérletként vizsgálja az Oslo közeli mecsetben szombaton történt lövöldözést - közölték illetékesek az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 11. vasárnap, 15:36
Fotó: AFP

A lövöldözés a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő al-Noor Iszlám Központban történt. A támadásban egy ember megsebesült, a gyanúsítottat, egy fiatal fehér norvég férfit még szombaton őrizetbe vették.

A férfi vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a mecsetbe, és lövöldözni kezdett - mondta el még szombaton Irfan Mushtaq, a mecset vezetője.

Az NRK norvég közszolgálati rádió és televízió közlése szerint a rendőrség több fegyvert talált a mecsetben.

A rendőrség szerint a letartóztatott férfinek fehér radikális, szélsőjobboldali nézeti vannak, Quislinget (szélsőjobboldali norvég kormányfő a II. világháború alatt) méltatta" - mondta Rune Skjold, az oslói rendőrség biztonsági szolgálatának vezetője.

A rendőrök a gyanúsított otthonának átkutatásakor találtak egy holttestet. A halott egy fiatal nő, aki rokoni kapcsolatban állt az elkövetővel. A letartóztatott férfit megvádolták a nő meggyilkolásával - közölték.

Norvég sajtójelentések szerint a vádlott az interneten méltatta Brenton Harrison Tarrant ausztrál férfit, aki márciusban egy új-zélandi mecsetben követett el vérfürdőt, 51 ember lelőtt.


HOZZÁSZÓLÁSOK