A Financial Times megbízásából elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy 2007 közepén a világ legnagyobb fejlett ipari és felzárkózó gazdaságai, valamint az EU alkotta G20-csoporton belüli nemzetközi tőkeáramlás értéke e gazdaságok összesített hazai össztermékének (GDP) 18 százalékához közelített, 2013 közepén ugyanakkor ez az arány mindössze 4,3 százalék volt. Dollárértéken számolva a G20-csoporton belüli tőkeáramlás 2007 közepe óta 67,5 százalékkal zuhant.

A Financial Times kommentárja szerint a nemzetközi tőkeáramlás e drámai visszaesése mutatja, hogy az amerikai jelzáloghitel-piaci válság és az euróövezeti adósságválság nyomán "hátramenetbe" kapcsolt a pénzügyi globalizáció folyamata, és felmerül a kétely azzal kapcsolatban, hogy a tőkeáramlások valaha is visszatérnek-e a válság előtti csúcsszintjükre.

Susan Lund, a McKinsey globális piaci kutatásvezetője a londoni gazdasági napilapnak kijelentette: megvan az esély arra, hogy a pénzügyi globalizáció soha nem áll helyre az eddig ismert formájában. Lund szerint az várható volt, hogy a nemzetközi tőkeáramlások a korábbi években kialakult buborék után visszaesnek, a visszaesés mértéke azonban meglepő. Ráadásul nincs jele a visszalendülésnek, a tőkeáramlások értéke stagnál - tette hozzá.

Mindemellett jelentősen átalakult az áramlás összetétele is. A 2007 óta tapasztalt visszaesés zöme a meggyengült - főleg európai - bankok hitelportfolióinak zsugorodásából ered, és abból, hogy e bankok egyre inkább visszahúzódnak hazai piacaik határai mögé. Ennek következményeként a bankhitelek ma sokkal kisebb hányadát adják a nemzetközi tőkeáramlásnak, mint 2007-ben.

Ezzel párhuzamosan a közvetlen külföldi befektetések részaránya meredeken emelkedett a globális pénzügyi válság előtti időszakhoz mérve, ez a jelenség viszont - mivel az ilyen befektetések rendszerint hosszú távra szólnak - akár a nagyobb jövőbeni stabilitás előjele is lehet - áll az elemzésben.

A tanulmány szerint komoly változás az is, hogy a felzárkózó gazdaságok részesedése a nemzetközi tőkeáramlásból ma sokkal magasabb, mint 2007 előtt volt.