Tízmilliárd dolláros észak-koreai tartozást engedett el Oroszország

Oroszország elengedte Észak-Koreának majdnem 10 milliárd dollár adósság megtérítését. Ez Észak-Korea szovjet időkből visszamaradt adósságának 90 százaléka. Az ügylet várhatóan elősegíti, hogy gázvezeték épülhessen Észak-Korea területén át Oroszországból Dél-Koreába - jelentette a Reuters hírügynökség.
MTI-Eco, 2014. április 20. vasárnap, 16:20
Fotó: Reuters

Az orosz parlament alsóháza a hét végén törvénybe iktatta azt a 2012-es megállapodást, amely szerint az egyezményben rögzített, 2012. szeptember 17-én fennálló 10,96 milliárd dollárnyi adósságból az észak-koreai állam csak 1,09 milliárd dollárt tartozik törleszteni húsz év alatt, félévente egyenlő részletekben.

Az ENSZ utolsó statisztikája szerint Észak-Korea hazai össztermékének értéke 12,4 milliárd dollár volt 2011-ben.

A húsz év alatt törlesztendő több mint egymilliárd dollárból az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekenombank kezelésében közös gazdasági programokat finanszíroznak majd, és ezek között lesz egy orosz-dél-koreai földgázvezeték és egy szintén Dél-Koreában végződő vasútvonal - idézte az orosz pénzügyminiszter-helyettes, Szergej Sztorcsak nyilatkozatát a hírügynökség.

Az orosz Gazprom gázipari vállalat tervei között régóta szerepel a gázvezeték, amelyen évente 10 milliárd köbméter földgázt juttatna Észak-Koreán át Dél-Koreába - emlékeztetett a Reuters. Ez része annak az orosz törekvésnek, hogy csökkentsék a gázipar függőségét az európai importtól. Az orosz földgáztermelés majdnem 30 százaléka jut exportra, és a kivitel közel 80 százaléka Európába kerül. Ez utóbbi az Európai Unió földgázszükségletének körülbelül a negyedét, az EU-országok földgázimportjának a 35 százalékát teszi ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.20 21:10

@Blama: Soprontol a del-koreai hatarig utazhatsz majd "barati" vonatokon. Kivancsi vagyok lehetseges lesz-e venni egy jegyet az egesz "barati" szakaszra vagy pedig 3 kulon jegyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.20 16:43

Együtt végre a Nagy Csapat: Narancsisztán-Oroszország-Észak-Korea.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html