Több munkanélküli, kisebb külkerhiány az USA-ban

A kereskedelmi deficitet az olajszámla megcsappanása húzta le, miközben visszasett az amerikai export.
NAPI Online, 2008. november 13. csütörtök, 15:14
Fotó:

A múlt héten a várt 480 ezer helyett - és az egy héttel korábbi 484 ezer után - 516 ezren jelentkeztek munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban. Az egy héttel azelőtti összesítés szerint 3,897 millióra nőtt a segélyezettek száma.

Ma látott napvilágot a külkereskedelmi mérleg adatsora is. E szerint szeptemberben a mérleg 56,5 milliárd dollár hiányt mutatott, ami nemcsak az augusztusi 59,1 milliárdos mínusznál kisebb, de a várt 57 milliárdnál is. A hiányt az olajimportszámla rekordnagyságú csökkenése mérsékelte, miután mérséklődött az energiahordozó ára. Olajtermék-behozatalt leszámítva viszont 33,7 milliárd dollárról 35,6 milliárdra nőtt a deficit, az amerikai termékek iránti külpiaci kereslet ugyanis 2001 óta nem látott gyorsasággal, 6 százalékkal 155,4 milliárd dollárra csökkent. A kivitelben a legnagyobb csökkenést a polgári légiközlekedési eszközök exportjának 3,3 milliárd dolláros visszaesése hozta.

A Bloomberg kommentárja szerint ugyanakkor az olaj, az importált autók és televíziók iránti kereslet várhatóan tovább fog apadni, a hitelválsággal összefüggésben, így ez - valamint a nyersanyagok további áresése - tovább javítja a külkermérleget.

HOZZÁSZÓLÁSOK