A vártnál kevésbé, de nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint 2 ezerrel 439 ezerre nőtt az első segélykérelmek száma a múlt héten. Az elemzők jóval nagyobb, 8 ezres emelkedésre számítottak.

A trendet jobban jelző négyheti átlag szerint a segélykérelmek száma 4 ezerrel 443 ezerre csökkent, ez 2008 szeptembere eleje óta a legalacsonyabb szám. A minisztérium egy másik adata szerint a tartósan munkanélküli segélyen élők száma 48 ezerrel 4,295 millióra süllyedt a november 6-án zárult héten, ami 2008 november 22-ike óta a legalacsonyabb.

Másfél hete ismertették, hogy az októberi amerikai munkanélküliség megegyezett a szeptemberivel, 9,6 százalék volt. Eközben a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma 151 ezerrel bővült szeptemberhez képest. A munkanélküliség befolyásolja a lakossági fogyasztást, ami az amerikai bruttó hazai termék (GDP) mintegy 70 százalékát adja.