Tombol a válság, ideje hűtőt cserélni

Az autók vásárlási támogatásához hasonló program indul az USA-ban a háztartási gépek cseréjének élénkítésére.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 11:34

A kormány gazdaságélénkítő csomagjából 300 millió dollárt szánnak erre a célra és az állam beleszól abba is, hogy milyen háztartási gépeket vehetnek a segítségre számító vásárlók. Mivel a cél az energiatakarékos berendezések értékesítésének segítése, csak az ezt igazoló csillaggal megjelölt gépek jöhetnek szóba, hogy konkrétan mely cég milyen típusai, azt a kereskedőkkel és a gyártókkal egyeztetve a szövetségi államok jelölik ki.

A helyi hatóságok azt is megszabják, hogy az egyes termékek a darabonként adható 50-200 dolláros kereten belül mekkora támogatást kaphatnak.

A program viszonylag alacsony keretösszege miatt - az autók roncsprémiumára hárommilliárd dollárt költött az állam - a gyártók és a kereskedők nem növelik készleteiket. Emellett az is visszafogja őket, hogy csak a következő hónapokban derül ki, mely termékeik kerülnek be a támogatottak körébe.

Civil szervezetek azt kifogásolják, hogy az energiahatékonysági csillag túl könnyen megszerezhető, így nem jelent garanciát az ezt viselő termék minőségére.

HOZZÁSZÓLÁSOK