Törökország falat akar építeni

Ankara falat tervez építeni az iráni határon a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szélsőséges fegyveresei ellen hozott intézkedések keretében - közölte hétfőn a Hürriyet Daily News című török lap, egy névtelenséget kérő magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva.
Domokos László, 2017. május 8. hétfő, 18:45
Fotó: MTI/EPA

A PKK-nak Iránon belül a török határ közelében vannak a Maku, Dambat, Navur, Kotr, Keneresh és a Sehidan nevű táborai. A PKK-nak hozzávetőleg ezer terroristája tartózkodhat ezekben a táborokban. Behatolnak Törökország területére, támadásokat hajtanak végre, majd pedig visszavonulnak - mondta az illetékes. A szélsőségesek ezekbe a táborokba vonulnak vissza, amikor a török biztonsági erők műveleteket hajtanak végre az ország keleti felében lévő Agri tartományban és a Tendürek hegy térségében - írta az InfoRádió az MTI híre alapján.

Ennek megelőzésére 70 kilométer hosszan falat készülnek építeni a határon a kelet-törökországi Agri és Igdir tartományok mentén, a fennmaradó határvonalat tornyokkal és acélkerítéssel zárják le. Emellett a határon fényszórókat is elhelyeznek - mondta a tisztségviselő.

Ezen felül kamerákkal figyelik majd meg a kelet-törökországi Tunceli és a szomszédos Elazig tartományokat összekötő autópályát a PKK ellen hozott intézkedések keretében. Hozzátette: egy meghiúsított pokolgépes merényletet követően a 140 kilométer hosszú útvonalat éjjel-nappali megfigyelés alá helyezik.

Törökországnak ötszáz kilométer hosszú közös határa van Iránnal. Az északról déli irányba húzódó határ mentén fekszik Hakkari, Agri, Igdir és Van török tartomány, amelyekben jelentős számban élnek kurdok.

Törökország korábban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni fellépés keretében épített falat a török-szíriai határon. Áprilisig a tervezett 825 kilométerből 556 kilométernyi készült el, a fennmaradó részt várhatóan az év közepéig befejezik. Az építményt három méter magas, két méter széles, egyenként hét tonna tömegű betonelemekből állítják fel, a tetején pengés drót húzódik, a határfalat pedig őrtornyokkal védik.

HOZZÁSZÓLÁSOK