A bombák földjén című iraki háborús drámát jegyző Katheryne Bigelow nyerte el a legjobb rendezői Oscar-díjat - Bigelow ezzel filmtörténetet írt, először kapta ugyanis nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát az Oscar 82 éves történetében. (Az 59 éves Bigelow az elismerést a külföldön harcoló amerikai katonáknak ajánlotta.) A legjobb film kategóriájában is A bombák földjén nyert, az alkotás összesen hat Oscart söpört be.

A legjobb színész Jeff Bridges lett, aki egy lecsúszott country zenészt alakít a Crazy Heart című filmben. A legjobb színésznő díját Sandra Bullock kapta a The Blind Side című drámában nyújtott alakításért. Érdekesség, hogy a színésznő előző nap vette át a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat is, így először fordult elő, hogy valaki a két díjat ugyanabban az évben megkapta.

A legjobb külföldi film kategóriájában az El secreto de sus ojos című argentin alkotás nyert. A legjobb eredeti forgatókönyv díját A bombák földjén című filmért Mark Boal kapta, aki korábban riporterként tudósított Irakból, s ezután csinált filmet a háborúról.

A legjobb animációs film a Disney/Pixar produkciója, a Fel! lett, az eredeti filmdal kategóriájában pedig a The Weary Kind nyert a Creazy Heartból. A legjobb adaptált forgatókönyvért Geoffrey Fletcher kapta az elismerést a Precious című filmért, a legjobb maszk kategóriában a Star Trek nyert. A legjobb vizuális effektusokért a háromdimenziós látványvilágával filmtörténetet író sci-fit, az Avatart, a legjobb vágásért A bombák földjén című filmet díjazták. A jelmez kategóriában a legjobbnak Az ifjú Viktória királynő című film bizonyult - Sandy Powell jelmeztervező harmadik Oscarját vehette át. A legjobb operatőr Mauro Fiore lett, aki az Avatart fényképezte.