A német kötvénykibocsátás történetében először a tízéves Bundok hozama negatívvá vált a kedd reggeli kereskedésben. Az állampapírok ára és hozama ellentétes irányban mozog, így a hozam zuhanása azt jelenti, hogy óriási a kereslet, ami felfelé tolja a kötvények árát. A német Bundok az egyik biztos menedéket jelentik, ha a befektetők nagy hullámzást várnak a pénzpiacokon.

Jaj-jaj-jaj-jaj

A rettegés forrásai jelenleg részben a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak, illetve Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból. Az utóbbi napok a Leave hanglat erősödését tükröző közvélemény-kutatási eredményeket hoztak, ami a Brexit esélyét 25-30 százalékról feltolta 33 százalékra.

A negatív hozam azt jelenti, hogy a befektetők fizetnek a német kormánynak azért, hogy birtokolhatják az állampapírjait. A szövetségi adósságkezelő központ azonnal szükségesnek látta, hogy nyilatkozatot tegyen. Eszerint a kötvények kereskedése igen élénk. A jelenlegi helyzetet átmenetinek tartják, ami nem változtat a kötvénykibocsátási stratégián.

Mi folyik itt?

A legnagyobb idegességet a Brexit lehetősége okozza. Nem tudjuk mi történik a kilépéssel kapcsolatban - idézte a CNBC Gareth Nicholsont, az Aberdeen Asset Management Asia befektetési menedzserét. Az egyetlen dolog, amiben biztosak vagyunk, hogy a piacok hullámverése nőni fog, ami nem jó a befektetőknek. Ez az, ami negatív német és japán kötvényhozamban megmutatkozik.

A tízéves Bundok hozama a délelőtt derekán mínusz 0,020 százalék is volt. A hasonló japán állampapírokért 0,163 százalékos hozamot kellett fizetni a szigetország kormányának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!