Történelmet írtak kedden a németek

A tízéves német állampapírok hozama az órási kereslet miatt a kötvény történetében először negatívvá vált, ami azt mutatja, hogy a befektetők már-már pánikszerűen igyekeznek biztos menedéket keresni pénzüknek a negatív piaci várakozások miatt.
Napi.hu, 2016. június 14. kedd, 10:54
Fotó: Napi.hu

A német kötvénykibocsátás történetében először a tízéves Bundok hozama negatívvá vált a kedd reggeli kereskedésben. Az állampapírok ára és hozama ellentétes irányban mozog, így a hozam zuhanása azt jelenti, hogy óriási a kereslet, ami felfelé tolja a kötvények árát. A német Bundok az egyik biztos menedéket jelentik, ha a befektetők nagy hullámzást várnak a pénzpiacokon.

Jaj-jaj-jaj-jaj

A rettegés forrásai jelenleg részben a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak, illetve Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból. Az utóbbi napok a Leave hanglat erősödését tükröző közvélemény-kutatási eredményeket hoztak, ami a Brexit esélyét 25-30 százalékról feltolta 33 százalékra.

A negatív hozam azt jelenti, hogy a befektetők fizetnek a német kormánynak azért, hogy birtokolhatják az állampapírjait. A szövetségi adósságkezelő központ azonnal szükségesnek látta, hogy nyilatkozatot tegyen. Eszerint a kötvények kereskedése igen élénk. A jelenlegi helyzetet átmenetinek tartják, ami nem változtat a kötvénykibocsátási stratégián.

Mi folyik itt?

A legnagyobb idegességet a Brexit lehetősége okozza. Nem tudjuk mi történik a kilépéssel kapcsolatban - idézte a CNBC Gareth Nicholsont, az Aberdeen Asset Management Asia befektetési menedzserét. Az egyetlen dolog, amiben biztosak vagyunk, hogy a piacok hullámverése nőni fog, ami nem jó a befektetőknek. Ez az, ami negatív német és japán kötvényhozamban megmutatkozik.

A tízéves Bundok hozama a délelőtt derekán mínusz 0,020 százalék is volt. A hasonló japán állampapírokért 0,163 százalékos hozamot kellett fizetni a szigetország kormányának.

HOZZÁSZÓLÁSOK