Még sosem volt ilyen alacsony a jegybanki alapkamat Lengyelországban, mint holnap reggeltől lesz - a bank monetáris politikai tanácsa (RPP) 25 bázisponttal 3 százalékra vitte le. A döntés meglepetésként érte a piacokat, amelyek túlnyomó többsége tartást várt.

Ebben a ciklusban ez már a hatodik kamatcsökkentés, a legutóbbira márciusban került sor, akkor mértékével lepve meg az elemzőket, ugyanis 50 bázisponttal vitték lejjebb az irányadó kamatot. Ezért vélték úgy, hogy az áprilisi tartás után továbbra is ki fog várnia az RPP - de nem így történt. A monetáris politika további lazítására több tényező ösztönözte a tanács tagjait: áprilisban az éves inflációs szintje 1 százalék alá mérséklődött, lassult a gazdaság növekedése, és az Európai Központi Bank a múlt héten kamatot csökkentett. Mint az Onet.pl megjegyezte, a kamat újabb mérséklését nyilván örömmel fogadják a devizahitelesek.

A szakértők szerint a piacok további, jelentős kamatvágásokat várnak a következő hónapokban. Ennek alapja, hogy áprilisban az infláció mértéke éves összehasonlításban tovább esik, 0,6-0,7 százalékra, s az évest is csak 1,1-1,2 százalékosra várják. Azt is valószínűsítik, hogy tovább lassul a gazdasági növekedés, ennek első negyedévi szintje júniusban újabb 25 százalékos kamatcsökkentést indokolhat. Mivel a második félévben fellendülést várnak, az utolsó hónap a kamatvágások sorában a július lehet.