Tavaly az első alkalommal lépte át az ágazat vállalatainak exportja a 150 milliárd eurós értékhatárt és a 2009-es krízisév 15 százalékos visszaesésese után 2010-ben a kiviteli érték 23 százalékkal 151 milliárd euróra emelkedett. Az ágazat teljes árbevétele 165 milliárd euró volt 2010-ben.

Nem csak a krízis előtti, 2008-as szintet sikerült elérnie az exportnak, de új történelmi csúcsot is döntött - mondta a ZVEI vezető közgazdásza Andreas Gontermann. A ZVEI az idén az exportbevétel további növekedésére számít.

Az ágazatban működő vállalatok körében az üzleti hangulat pozitív, 92 százalékuk számít exportjának javulására, vagy a jelenlegi szint megőrzésére a következő negyedév folyamán. 

Az ágazat forgalmát csak csekély mértékben érinti a megrendült politikai stabilitás az észak-afrikai és közel-keleti térségben. Az exportnak csak egy százaléka irányul észak-afrikai és mintegy három százaléka a közel-keleti országokba. 

Tavaly az ágazat importja is jelentős mértékben emelkedett, 28 százalékkal 136 milliárd euróra. A legfontosabb beszállító változatlanul Kína 25 százalékos részaránnyal. A kínai eredetű import 2009-hez képest 43 százalékkal nőtt tavaly, míg az európai import 21 százalékkal, az amerikai 19 százalékkal.