Törvénnyel állítaná meg az adósságnövekedést Szlovákia

Adósságplafon kialakításán dolgoznak a szlovák pártok; a pénzügyminisztérium koncepciója állítólag megegyezik a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer elképzelésével, sőt tárgyalások is folynak erről a kormánykoalíció és a Smer között.
Sidó Zoltán, 2011. augusztus 12. péntek, 06:10
Fotó: Napi.hu

Jövőre a GDP 3,8 százalékára, 2013-ban pedig 3 százalékra szorítjuk le a költségvetési hiányt, a koncepció nem tartalmazza a korábban meglebegtetett bankadót, továbbá a bor és a sör jövedéki adójának emelését sem − közölte tegnap Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter a ma tárcaközi egyeztetésre induló, a 2014-ig szóló kilátásokat is tartalmazó jövő évi költségvetési tervezetet ismertetve. Idén a hiány 4,9 százalékos lesz, a 2012-es kisebb deficitet a közszféra alkalmazottainak bérbefagyasztásával, a dologi kiadások 5 százalékos lefaragásával szeretné elérni a tárca. A tervezet 2012-re 4,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a foglalkoztatottság 0,8 százalékkal nő, emellett 2 százalékos reálbér-emelkedést vetítenek előre. A 15,3 milliárd euró bevételt és 18,4 milliárd euró kiadást tartalmazó büdzsétervezetben az infrastrukturális beruházások (döntően sztrádaépítés) erőteljes folytatása mellett az oktatásügy komolyabb finanszírozása kapott prioritást.

Szlovákiának jövőre mintegy 7 milliárd euró hitelt kell felvennie − mondta el Miklos −, vagyis az államadósság tovább emelkedik, s várhatóan 2013-ban éri el a GDP 45 százalékát, onnantól kezdve a tervek szerint csökken. A pénzügyminiszter nem tagadta, van olyan elképzelés, hogy törvényben szabják meg az államadósság mértékének felső határát. "Ez a határ mélyen a GDP-arányos 60 százalék alatt volna" − jelentette ki a miniszter. (A Sme napilap szerdán arról számolt be, hogy az alkotmányban valahol 50 és 60 százalék között szabnák meg a plafont.) A koncepció állítólag megegyezik a legnagyobb ellenzéki párt, a Robert Fico exkormányfő vezette Smer elképzelésével, sőt tárgyalások is folynak erről a kormánykoalíció és a Smer között.

HOZZÁSZÓLÁSOK